Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kan vår historia styra hela livet?

Jag har många gånger undrat vad det är som får oss att fastna för en viss sorts människor. Är det att vi söker upp det vi känner till? Är vi så primitiva? Hm hur ska då detta mönster ändras, om man har en förmåga att träffa fel människor om och om igen? Kan man ändra sig, eller är man dömd på förhand beroende på om man har jobb, pengar vilken social status man har? Kan rent av historien ha betydelse?

Det många vill avfärda är att de första tre åren avgör hur en männsikas liv ska vara. Har de tre förta åren varit kärleksfulla, så blir man trygg i sig själv, har lugn och harmoni, så man kan finna sitt inre jag. Vilket bidrar till en chans att bilda bra vänskapsband, finna styrkan i sina nyckelpersoner, som visat vägen mot en självständighet.

De som upplevt många avbrott, separationer eller svåra upplevelser just som man är mellan 0-3 år, så störs förmågan att ta in allt som kan behövas, för då har man nog av att bara överleva. Ju mer jobbigare saker man måste ta itu med desto svårare har man att våga lita på någon.
Förmågan att våga ha nära rellationer kan vara så svårt att man väljer ett liv utan barn eller kärlek, eftersom man inte tror sig klara det. Vissa kan omättligt söka sig ut, för att skaffa en partner till vilket pris som helst.
Utan att vilja, orka eller ha förmågan att se, så kan denna människa vara en brutal kopia av ens pappa, morfar eller någon annan, men man kan inte se.
Om och om igen trampas samma fotsteg ner djupare och djupare. Om man har männsikor som vågar säga det man inte vill, kan eller förmår sig ta emot, så blir man kvar i eckorhjulet....

Det som fått mig att kunna vända om och se, är de nycklar jag tilldelats och vågat ta emot....
Vågar idag öppna upp en dörr som jag hållt stängd.
Det är dörren till mitt inre barn, som i all oreda fått lida. Pga min öförmåga att lyssna har också mitt liv trasats sönder om och om igen.

Att vår historia ska prägla oss så, är det många som säger inte stämmer, men jag kan säga att det gör det.
Personlighet skapas just då man är liten.
Hur man ska våga ta för sig, våga tro på sitt egenvärde.
Våra nyckelpersoner är de som ska ge oss en framtid, ge oss hopp och lära oss skydda våra kroppar och psyke..

Men vad gör en liten flicka eller pojke om nyckelpersonen är en förövare, som förgriper sig på sitt barn, slår, låter barnet se brutala saker, utan att någon griper in, hur blir världsbilden då?
Eller om barnet blir övergivet, bortglömt eller inte ens önskat? Kan då en sån männsika finna ro i själen?


Jag kan bestämt hävda att själen är för alltid ärrad, men om man vågar öppna upp det trasiga, blodiga, variga sår, som skapats kan man sy, plåstra om, ta stygnen medan man vårdar själen. Då stygnen ska tass, känner man att det sticker, men inte gråter.... Ärret kommer alltid att påminna om de svåra man upplevt, men det kan bidra till att man själv hjälper till då någon har det svårt.
Man kan upplevas som någon alla kan sätta sg på, men i själva verket kanske man hjälper till just för man ser något andra aldrig sett.




Fri vers av Filosofen2
Läst 273 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2011-02-02 12:32



Bookmark and Share


  Anna*
Av egen erfarenhet vet jag att när vi vågar ta emot hjälp utifrån så att vi kan förändra de mest grundläggande tankarna om oss själva och andra så finns goda möjligheter att gå in i framtiden utan att upprepa samma misstag vi en gång gjort. När vi öppnar ögonen och ser för första gången gör det rejält ont, men det är nödvändigt för den som vill få en god fortsättning. Jag tror att livet är en vandring och att det inte finns några mirakellösningar även om det sker massor av mirakel på vägen som vi blir tacksamma för. Men vi är komplexa varelser och processer tar tid och därför får vi inte ha för bråttom. Kram ♥
2011-02-03

  La Magnólia VIP
Många fina tankar du tar fram! Behovet av trygghet och kärlek som varje barn behöver för att växa upp till "hela" individer ... Vissa saker som skadas är svåra att reparera ... men som du så fint skriver ... om vi vågar öppna och göra rent såret, sy ihop det på rätt sätt .. så har vi kommit en lång bit på väg och även lärt oss hur vi kan hjälpa andra ...
2011-02-03

  thyra
Jag tänker att man inte kan styra känslorna, men väl hur man agerar med dem. Intressanta tankar du förmedlar!

Marianne Fredrikssons tar upp detta i sin roman Anna, Hanna och Johanna som speglar tre generationers kvinnor ur en familj. Ett tips om du är intresserad.
2011-02-02

  Quasimodo
Tack för din tankar och funderingar här och för som du delar med dig av dem!! Jag tror att vi med vilja, med inskter och av erfarenheter kan välja, bryta onda cirklar och skapa ett eget liv och tillvaro utifrån det vi själv känner och vill!!
2011-02-02

  Lotti
Ja man kan aldrig veta hur våra överlevnads-strategier skyddat oss som barn. Kanske släpar vi på dom än trots att vi inte behöver dom. Vissa har turen att se och uppleva dom. Medans mycket är omedvetet. Det omedvetna och glömda anser jag många gånger ska få vara kvar där. har man varken minnen eller känslor så varför försöka skapa fram något?
Vi kan när vi vill skriva om vår historia. Vi väljer lite hur vi vill se det hemska och hur vi som vuxna hanterar det. Det kunde vi inte som barn. Då skyddade det oss. Vill vi gömma oss bakom det rädda barnet istället för att erkänna att det är en liten del av oss och vår historia. Ja det är svåra frågor och psyket som sagt alla famlar i blindo och ingen förstår det. Bra tänkvärd text.
2011-02-02

  SandraEriksson
Dessa orden känns helt rätt.
Du vet hur det är
2011-02-02
  > Nästa text
< Föregående

Filosofen2
Filosofen2