Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
De flesta av dessa män och kvinnor har en förmåga att fånga vardagen i bilder och sköna omskrivningar på ett sätt som vi läsare känner igen och associerar till....


"Vardagsfilosoferna - Livets Salt !"

I mitt husorgan ,"FOLKET" (ja, titeln skrivs, alltid , med versaler) , finns det några stycken som avlöser varandra veckovis, jag har ,främst , fastnat för den äldre Stenbäck (50+) och den yngre Bohm (80-talist) .
Stenbäck skildrar vardagen utifrån ett medmänskligt perspektiv, visar sin solidaritet (på det genuint "arbetarrörelsemässiga" viset) och, samtidigt , kåserar han, på ett humoristiskt och befriande sätt, om sin egen vardag. Han visar sin medvetenhet genom skickliga återkopplingar till rikspolitiken och genom att "plocka ned" dessa till det lokala planet . Stenbäck framstår som en "trygg och hederlig nallebjörn" att luta sig mot när det blåser som värst !

Tack vare Bohm så har jag fått en inblick i den ungdom han representerar (yngre 80-talister och tidiga 90-talister) och ,dessutom, fått en rejäl dos av info kring det lokala musiklivet i hans kretsar . Naturligtvis utgör hans skriverier bara en skildring av en del av musiklivet i sta´n , men han blickar ofta , och med framgång, ut över andra ungdomsrelaterade områden också . Bohm visade på en mänsklig sida när han skrev om cancer och sina känslor kring detta, plus att han inte är rädd för att ta ställning för de svaga i samhället när det verkligen kniper. En rapp och medveten skribent med ett häftigt språkbruk , har lärt mig en hel del av denne man .

Dessa "vardagsfilosofer" finns över hela landet och de fyller en viktig funktion .
Många av dem har en bra förmåga att "suga upp" folkliga tendenser (ofta av lokal natur) och torgföra dessa. De rör sig bland folket i gemen ,snappar upp vardagshändelser av olika digniteteter och har förmågan att kåsera på ett roande vis om dessa intryck . Personligen försöker jag OCKSÅ (med blandad framgång) att skildra lokala händelser och, utifrån dessa, "översätta" dessa till riksplanet (tendenser o s v )....

--
Övriga genrer (Essä/Recension) av Mats Henricson
Läst 522 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-02-26 11:41Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Själv gillar jag Greider.
2011-02-26
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska