Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Solveig von Schoultz, ur "Alla träd väntar Fåglar" 1988


Finlandssvenska ord

" Tre systrar:

Kvinnan böjde sig och tog upp sitt barn
och håret föll över hennes ansikte
och inne i henne böjde sig en liten gumma
klarögd och torr
med darrande huvud
eftrer sin sticknking
och inne i henne
böjde sig en flicka efter sin docka
med ömma händer

tre systrar
som aldrig skulle se varandra.

Porträtt:

När hon bedrog sin man var hon ännu i livet.
När hon bedrog sin älskare
hade hon äntligt lärt:
aldrig ge mer än man begärde.
Hon blir allt vackrare, sa man
Hon är vuxen nu.
Försiktigt
under regn av blom
bar hon glaskistan i sitt hjärta:
den lilla flickan som bara kunde ge allt.

Havet:

Hjärtat kom till havet,
havet spottade på dess oljiga kind.
Hjärtat glömde sin tyngd och steg på en barkbit,
vatten framför, vatten bakom, likgiltigt var:
överallt fraktades sorger utan adresslapp.
Hjärtat grät av lättnad och blev rynkigt,
en liten, väderbiten sjöman
och styrde med stjärnkompass.

Ungen:

Ungen ska ut i världen
vingen är bräckt
vad hjälper det mamman
att hon springer på starka klor
att mamman släpar vingen
det onda lurar hon inte
det onda lurar ur var buske
vad hjälper det ungen
att mamman darrar av mod
ungen ska ut i världen
och vingen är bräckt.

Morgamla:

Morgamla namnlös
krigskastad in i stan
morgamla i mjölkkön
schalfransars snubbelmor
kominnen i fötterna
barnbarns hink i hand
benkams vördnad i glest hår
tålamods blekta kjol
(tusen gånger tvättad)
anlet armodsmanglat
ögon utblommade vid snålt ljus -

morgamlas mun
sju och sjutti gånger förlåtelse."




Fri vers av walborg
Läst 1271 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2011-03-08 13:49



Bookmark and Share


  aol
men tack waborg, blevså fäst vid denna text, man känner tid och rum vandra inom sej, bokmärkes,
2011-03-16

    ej medlem längre
Underbara starka ord om livet
2011-03-15

  Maria T
Tack Walborg för så fin
poesi.
"ögon utblommade
vid snålt ljus-"
2011-03-12

  Bodil Sandberg
Tack walborg säjer jag också för att du delar med dig så fantastiska fina berörande rader!
2011-03-09

  Eva Langrath VIP
Tack för att du delar dessa ord, texten Ungen berör mig alldeles speciellt
2011-03-08
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg