Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag är då verkligen ingen talare...:)), har aldrig någonsin hållit något sådant..:), så hav överseende.. men läste upp o in denna text ändå för att kanske underlätta tillgängl


65 kg Kött. Jag ser Rött [vårtal på 1:a maj]

 

65 kg kött
per person 
o per år
20 procent mer
än 2001
I vårt land

Vill du bidra
till att rädda klimatet
så är det centrala faktiskt maten

Det är inte bara koldioxid
som blivit för mycket av
med ödesdigra konsekvenser
"växthuseffekt" och global uppvärmning
Det är också kväve!
Liksom koldioxid nödvändig
och viktig i lagom mängd!
T ex i Afrika kan det fortfarande
behövas kväveberikad gödsel.

Det så kallade reaktiva kvävet i luften
har idag dubbelt så stor del
som för 100 år sedan
I Europa 3 gånger så mycket.

Detta leder till andningsproblem
och hjärt- och kärlsjukdomar
pga luftföroreningar som kvävet orsakar.
Dessutom påverkar det
hela ekosystemet.
I havet blir kvävet orsak
till övergödning och bottnarna dör.

I skogen ersätter naturen
bären med kraftiga gräs
o de späda blomstren
med nässlor o dyl.

85 % av kvävet har med
köttproduktionen att göra.

Nötkött är det som ger upphov till mest kväve.
Kycklingkött och ägg minst.

I Brasilien produceras
mycket nötkött, för export,
på marker som tidigare tillhörde
Amazonas regnskogar.

I kg kött från dessa trakter
orsakar 700 kg koldioxid
medan det för svenskproducerat kött
blir 20 kg koldoxid per kg.

Och om du köper kött från Brasilien
så bidrar du till att regnskogen
skövlas, vilket alltså påverkar luften
och klimatet.

Sammantaget så ger alltså
köttproduktionen och konsumtionen
enorm påverkan på klimatet
och ändå fortsätter
köttkonsumtionen att ÖKA..!

65 kg kött
per person
o per år
20 procent mer
på 10 år
I vårt land

Det är inget nytt..
Minns att information kom
för säkert 20 år sedan
att Mc Donalds bidrog till
skövling av regnskogarna
varför många sedan dess
bojkottar denna kedja.

Säg vad är det med oss
människor?
Har vi inte hjärna till
att tänka med?

*

Godis är något vi
också äter enorma mängder av
15 kg choklad och godis
per person och år i Sverige
Där skumgodis och mjölkchoklad har
hög klimatpåverkan
medan gelegodis och
mörk choklad har mindre
(finns ju även ekologiskt godis numera..!)

Icke att förglömma är ju också
att kött, särskilt nötkött,
sedan länge är känt att
öka risk för bl a tarmcancer.

    ***


Den stora ljuspunkten
likt en majsol om
våren
är att ganska små ändringar i vår
konsumtion får stora
följder för att minska
kväveutsläppen och koldioxiden,
om många människor gör något!

Så låt oss börja nu!
Låt sköna maj bli
allt grönare för dig och mig
o mer färgsprakande än
dött kött är

Fram för minskad köttkonsumtion!
För Sverige i vårtiden!
För Världen i samtiden!
För oss alla o alla andra sen
i framtiden!

Vi kan, vi törs,
vi vill!

Vår Jord av våra händer
beroende är
så vi nu handskas
varsamt med henne vi
håller så kär!

 *********************

 

Sedan finns ju också en annan aspekt på köttätande, utifrån etiska synvinklar.
Jag citerar ur recension av Jonathan Safran Foers nyss översatta bok Äta Djur:

"...

Vårt förhållande till djuren är sannerligen det stora bortträngda i en civilisation som betraktar sig som humanistisk. Är vi inte alla fa­scister i förhållande till djuren? Alla varelser som inte är människor betraktar vi som lägre stående. De är underlägsna, alltså får vi göra vad vi vill med dem. Vi tror att om vi drar en gräns mellan oss och dem, kan vi behålla vår humanism intakt på vår sida. Till och med vara så storsinta att vi lyfter in vissa djur i gemenskapen. Våra hundar och katter får namn, kläder, läkarvård, tid hos psykolog och gravsten.

Där djur kan lyftas in brukar också människor lyftas ut. Lisa Gålmark, Sveriges främsta tänkare på området djurrätt, har skrivit mycket om detta: hur övergrepp på folkgrupper alltid föregås av att de kallas djur. För att kunna behandla någon som djur, krävs att man först behandlar djur som djur.

..."

Kajsa Ekis Ekman

Hela artikeln: http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/jonathan-safran-foer-ata-djur

 se också ang denna bok:
http://www.aftonbladet.se/kampanj/bokliv/article12919125.ab

Källor:
bl a
Livsmedelsverket
DN 24/4 2011, s. 15 (Nötköttet från Brasilien är en miljöbov, av Annika Nilsson)
DN samma datum Kvävet kostar mer än det smakar, av Karin Bojs.
Rapporten European nitrogen assesment,
http://www.nine-esf.org/ENA

 

 

Ej kött, exempel:

Quinoa- proteinrikt, samma typ som i kött
Avocado- nyttigt fett, mineraler, vitaminer,                          
och antihistamin (som motverkar allergi)
Sojakött
Quorn
Tofu
Rödbetor och potäter
andra rotfrukter o Svamp
Tomater o apelsiner
o linser
o bönor
o nötter
blåbär och hallon och äpplen
vinbär o krusbär o björnbär
wow vad mycket vitaminer!!

 

 

 

GLAD smakfull färgrik VÅR !

 

 (av o med

 65 kg kött. Sedd i rosa)

 

eva mca

 

 

 




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Läst 1772 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2011-05-01 16:35



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Applåd!
2012-05-01

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Enligt nyliga uppgifter lär det vara över 80 kg/person och år som det ökat till.
2012-03-07

  Kim VIP
Ja vad duktig du är att komma ihåg siffror, och sanningen är ju att en del knappt äter kött, några 65 kg/år kommer som tur är ja själv inte upp i, så då får vi plussa det på köttatarna.
Men alla borde fråga sig vill vi att våra barn ska överleva? Vad kan ja själv göra? Hur kan vi påverka andra länders kriminella utsläpp av allt utan rening eller andra nödvändiga åtgärder innan man vräker ut allt i naturen, som om det vore en skräphög som inte är värd att bevara levande!!
Förr var det bara rika som kunde äta kött, kanske svårt att få bort. Den enda tid man ev behöver mer protein är ju när det är riktigt kallt ute och man arbetar fysiskt.
Potatis är också nyttigt, fick en lista från en förståsigpåare vad ja skulle må bra av att äta, stod bl a bakad potatis det tills m mkt annat som är det ja äter mkt av! Har alltid trott att vi vet själva vad vi behöver, så nu fick ja ett fint bevis...
Hoppas alla skriver och sprider den kunskap som hålls i det fördolda alltför ofta, tack!
2011-05-16

    lillvargen
rökning är oxå farligt
2011-05-12

    ej medlem längre
Bra rutet!
Då är vi ändå ganska många som inte alls äter kött. Det innebär att "vår" del ska slås ut på köttätarna. Då blir summan ännu högre! Bevare mig! Hur är det möjligt? Vilket köttberg!
2011-05-03

    tramp
Bra talat ! Först tänkter jag nej nej nej…65kg per person och år det är för mycket dvs ca två 90g hamburgare per dag !
Men vid närmare eftertanke så stämmer det säkert med tanke på alla korvar vi äter, skinka på på mackan osv osv och ej att förglömma det stora mat svinnet i skolor affärer osv

Som sagt BRA talat !
2011-05-02

    ej medlem längre
Tack för en meningsfull och tänkbvärd text. Man blir glad när tecken tyder på att någon tänker. Ibland känner jag starka tvivel på det.
2011-05-02
  > Nästa text
< Föregående

Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)