Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Berlin - en ny skuldfri generation

Berlin är full av minnesmärken från öst och väst och av muséer som tillvaratar landets och medborgarnas historia.

Berlin är som en gammal klok erfaren människa som sett det mesta av ont i världen, men som inte gömmer undan sin historia utan låter nya generationer påverka sig och utveckla det gamla i nya livskraftigare former.

Att gå samman med sin gamla hälft efter 40 år av fängelse och hjärntvätt för den ena parten är inte lätt, men det går med god vilja och stark kärlek till det som är ett gemensamt och gott kulturarv.

Berlin har lärt sig att förgudning av kejsare och envåldshärskare av galnaste sort kräver bearbetning av egna tillkortakommanden för att skapa en identitet som bygger på integrering och på långsiktig samverkan med omvärlden.




Prosa av walborg
Läst 458 gånger och applåderad av 20 personer
Publicerad 2011-05-21 16:18



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Tack
för att jag fick läsa
klokavisa
berlinord
:-)
2011-06-05

    ej medlem längre
En fin betraktelse över ett viktigt ämne. Skuld... lärdom ... gå vidare...
2011-05-25

  stenhur VIP
Det ligger så mycket i jämförelsen mellan Berlin och ett par som gått igenom konflikter skilsmässor och bedrövelser och ändå kan möta varandra finna trygghet och sympati och känna att allt de gått igenom utvecklat dem som människor. Att sådana känslor kan återfinnas i en stad eller ett helt land inger hopp för framtiden.
2011-05-24

  Anders Nordlander VIP
bra text !!!!
2011-05-23

    Annika J
Mycket spännande att personifiera en stad, ger utrymme för en djupare analys.
2011-05-22

  Bibbi VIP
Oändligt tänkvärd text.
2011-05-21

    leelee
Intressant med din vinkling av Berlin som en person. Komplexiteten framträder tydligt då.
2011-05-21

  Cadena
Tack för den här kloka texten om en stad som har stått i centrum för hemska saker och läkt och överlevt. Du uttrycker det väldigt bra!
2011-05-21

  Ingela Svenson VIP
Intresanta reflektioner, som om det kunde tillämpas på människor och deras förhållande till varandra rentav!
2011-05-21

  erkki
Bra skrivet! Det finns en förstad till Berlin, Potsdam, där man så sent som 2008 kunde se resterna av det mänsklighetens förfall som kommunismen stod för. Sedan 1945. Verkligen ruggigt att se. Nazismen varade ju så kort tid, så det mänskliga förfall som den representerar tog sig inte samma uttryck. Men ändå lika hemska. Bra för de yngre att se hur det kan gå. Men inte att skuldbeläggas för.
2011-05-21

    ej medlem längre
De här raderna tycker jag sammanfattar mycket bra Berlins historia och utveckling!


"Berlin är som en gammal klok erfaren människa som sett det mesta av ont i världen, men som inte gömmer undan sin historia utan låter nya generationer påverka sig och utveckla det gamla i nya livskraftigare former."
2011-05-21
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg