Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nationaldagens betydelse

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga
nord, Du tysta, du glädjerika sköna!
Jag hälsar dig vänaste land upp på jord.

Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna
Du sol du himmel, Dina ängder gröna.


Vår underbara tradition att fira borde innefatta
även vår nationaldag.
Speciellt de dagar då vi inte får bära flaggan
i topp, sjunga vår lands sång eller ens
yttra våra åsikter.

Min stolthet mot detta land bygger på vår solidaritet.
Att vi lyssnar in andra länder, skyddar och tar vara på
jordens resurser.

Styrkan vi bär då nationen inte orkar, om hot
mot den ges oro, samlas vi samman utan protest
för att göra det bra igen.

Då vi nu samlas inför Nationaldagens firande
behöver vi påminna oss om friheten vi haft så långa,
vi är värda denna fred och frihet, men under ansvar
att inte sluta fira vår nationaldag,
hissa vår flagga just denna dag.
Det är en markering mot mörka krafter, som använder
vår flagga till ohederliga syften.

Låt frihetens land få vara just frihetens land
i norr, så vi kan söka de Värmländska skogarna
Småländska bruket, Norrländska lugnet då jakt
och fiske fångar tystnaden.
Låt oss få se Stockholms vackra ståtliga byggnader,
höra pulsen slå lång väg.
Låt oss njuta av Skånes slätter, hav och mycket
landsvägar. Låt oss fånga upp gärdsgårdar
med kossor och hästar fritt går.

Frihet åt alla som bor här. Låt oss ta vara på
det vi nu har.
Låt oss visa andra att vi kan, vill, är värda och
att vi tror på kärleken samt ljuset!

Önskar alla en underbar dag med mycket sol.





Fri vers av Filosofen2
Läst 243 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-06-06 10:02



Bookmark and Share


  Delilah Juno VIP
Håller med ...
2011-06-18

  Janne
En viktig och
angelägen bra
text!
2011-06-06

    ej medlem längre
Bra..stå emot alla små "nassar" o.d !
Viktigt att komma ihåg !
2011-06-06

    AA VIP
Vacker dikt. En viktig erinran om att vi bör ta till vara på det vackra, hylla solidarteten och kärleken och stå bi mot mörka krafter.
2011-06-06
  > Nästa text
< Föregående

Filosofen2
Filosofen2