Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

MIN MIDSOMMAR

Jag hade nästan glömt
hur skön samt något spännande
är natten utan natt, midsommarnatt.
I år var den på sin rätta plats
den tjugofjärde på Johans namnsdag

Jag var ensam i min själ, förtegen,
ensam sedan många somrar
men i existensen i konkret tillvaro.
Nu var jag mitt i den skönaste sommar
i sällskap av fyra vovvar och en vän.

En sommar middag dukad på bästa utsiktsställe,
färsk och rökt fisk av många olika sorter,
nya potatisar dill, saltsmör och citron, jordgubbar,
naturens eleganta sommarfiness.
Ängens blommor i bukett hälsande festandet
i en gammal mjölkkanna mitt på festbordet.
Kristallklart, iskallt vatten från källan!

En lovsång åt midsommarens frid och dager
skålades med ett glas skummande vin.
Nedanför glittrade havsfjärden
i midsommarkvällens ändlösa solstrålar,
Tornsvalorna, snabba som vinden, lekte och skriade
i luften av fartens och frihetens glädje
och ilade uppåt mot himlens blå.

Blommorna är viktiga om midsommarn!
Den magiska siffran är sju.
Sju blommor måste man ha under sin dyna
att träffa sin kommande fästman, prinsen
i sin natt utan natt drömmar!
Skaldens favoriter är prästkrage, blåklocka,
kummin, förgätmigej, ros, ängsull och klöver.
Skönhet nog med någon spänning och en smula örter!

Snart inslumrar de tröttaste, nyfikna,
mest förhoppningsfulla med sina trollblommor
i sina "iden" och väntar sin okända äventyrare!
Midsommarnattens frid faller till marken,
vek vass viskar ännu i en nästan vindlös vind,
långt borta från fjärden hörs avtagande ljud
av en " putt-putt" båt,
den trötta skalden sluter sina ögon.
Sagonatt - midsommarnatt har börjat och fortsätter!

© Heikki Hellman 250611




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 569 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-06-25 08:52



Bookmark and Share


  Linda CH VIP
Denna förtrollande sagonatt återspeglar poetens samlade ljuva upplevelser från underbara midsomrar med underbar natur, god mat och kärleksfulla vänner. Uppskattningen till livet glittrar genom hela texten!
2011-06-25

  Jan Widströmer VIP
Du gav både färg, form och innehåll åt högtiden, som annars blivit mig allt mera meningslös med åren. Tack för det.
2011-06-25

  Minkki VIP
oj - en "putt-putt"-båt! Vilken rymd redan det lilla ordet öppnar! Skalden kan ju inte ha varit på lyran när han sjunger så lyriskt :)
2011-06-25

  aol
tack för en fin berörande skrift, om midsommar där sekler av minnen samlas
2011-06-25
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman