Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Text Alexander Slotte, folkvisa från Österbotten Inspirerad av Magnolia "Ödetorpet"


"Slumrande toner"

1
Slumrande toner fjärran ur tiden
toner ifrån stugor, från fält och vänan lid
sällsamma röster ur gravarnas dunkel
jubel och kvalsång från hänsovnas strid

Vaknen alla, höjen eder!Fädernas budskap
I bringen till söner till lyssnande tid.

2.
Står inunder rönnen lutande stugan
mossbeväxt är trappan och ogräsen gro
Innanför rutornas gröngamla stängsel
minnena de sova i ljudlösan ro.

Böj ditt huvud! Träd försiktigt! Helig är platsen,
där fädernas hägnande andar bo.

3.
Slocknade kolen vi tända på härden
Varsamt vi taga det kära i vår vård
Spinnrocken surrar vid lågande brasan
medan vi väva på sägnernas bård.

Flamma forneld! Lys vår gärning! Lys genom tiden
för sönerna väg hem till fädernas gård!




Fri vers av walborg
Läst 2518 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2011-07-21 11:07



Bookmark and Share


  Maria T
En vacker väv
på sägnernas bård
2011-08-14

  Minkki VIP
Underbart att se den sången framplockad, Walborg! Den hör till vår standardrepertoar i kören, fyrstämmig. Jag älskar den mossiga trappan och spinnrocken... eller egentligen hela sången ;) Fanfaren i slutet av verserna... Slotte gjorde ett stort jobb när han tecknade upp de österbottniska visorna! Sol över backen var visst en av dem, med så annorlunda karaktär ;)
2011-07-22

  ULJO
Det enda jag kan säga är "Underbart"
2011-07-21

  Måna N. Berger
Vackert Walborg! Tack för att du delade den folkvisan med oss! Jag kände inte till den förut.
2011-07-21

  stenhur VIP
Den här visan väcker minnen för den sjöng vi när jag gick i skolan. En ur en skatt av visor som jag tror inte så många yngre känner till. Synd, för de här visorna är verkligen värda att bevaras!
2011-07-21

    ej medlem längre
Jag tycker mycket om den här texten!

"Böj ditt huvud! Träd försiktigt! Helig är platsen,
där fädernas hägnande andar bo."
2011-07-21

  aol
underbart skaldat bokmärkes blev alldeles varm inombords
2011-07-21

  Bibbi VIP
Å, vad jag gillar detta.
2011-07-21

  La Magnólia VIP
Varmt tack för att jag fick förmånen att inspirera till något så vackert!
När man läser växer en varm känsla fram, för de som fanns före oss .. för deras livsverk .. att brukas med varsam hand och respekt ...
2011-07-21
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg