Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Reaktion på de fruktansvärda dåden i Norge


Mitt hjärta är i chockDet blåser en mycket hård och kall vind utanför idag

Mitt inre är i chock
min själ i fasa
mitt hjärta är i sorg

över de fruktansvärda dåden i Norge.

Likheten mellan Hitlers ursinniga, skoningslösa, maktfullkomliga hat mot kommunismen och judarna, som han ansåg vara ett och detsamma, och den norske mördarens åsikter är oerhört påtagliga och skrämmande. Enda egentliga skillnaden är att judarna bytts ut mot muslimer.

Dådens grymhet och den bakomliggande iskalla planeringen är identiska.

Kommer lika många att offras i "fredens namn", som England och Frankrike gjorde i början av andra världskriget, när Hitler tog Österrike och Tjeckoslovakien i stort sett utan protester?

Dåden är inte "obegripliga". De är fullständigt logiska om man ser på utvecklingen i det ena europeiska landet efter det andra, där högerextremismen stadigt går framåt.

Men hur ska man gå till väga? Där antar jag att någon klokare än jag måste ta över stafettpinnen. För det är onekligen en knepig balansgång att å ena sidan värna yttrandefriheten, och å andra sidan lagföra människor som uppviglar andra till att begå hatbrott. Var går gränsen för vad man får och inte får uttrycka?

Hjälp till, alla människor av god vilja, som vill bevara det öppna samhället och värna om individens frihet, jämsides med respekt för allas lika värde!

Bevara mänskligheten mänsklig! Erkänn alla människors lika värde! Fördöm gärna åsikter, men inte människorna som har dem! Öppna dina inre ögon och var vaksam mot rasisten inom dig själv! Vägra att välja rädsla och hat! Välj syskonskap och medkänsla istället!
Prosa av Sommarnattsljus VIP
Läst 258 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2011-07-24 10:28Bookmark and Share


    ej medlem längre
Tack!
2011-07-24

    ej medlem längre
Tack!
2011-07-24

  La Magnólia
Jag kan bara skriva under på dina ord! Det som hänt är så tragiskt och overkligt .. samtidigt som man ser mönstret. Hur får man alla att inse, att vi alla har samma värde?
2011-07-24
  > Nästa text
< Föregående

Sommarnattsljus
Sommarnattsljus VIP