Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Olika människotyper

Det finns empatiska människor, sen finns det sympatsika människor.
Tyvärr blandar många ihop empati och sympati.

Empatiska människor finns där då nöden greppar tag i deras vänner.
De lyssnar, frågar, för den andra in på det spår den började för att inte ta
problemet på sina egna axlar. De hjälper till och visar förståelse utan något
krav på motprestation.

Sympatiska människor låter sina egna känslor styra. De ojar sig ofta över
den drabbades situation. Den drabbade får inte något att säga till om, eftersom
den sympatiska människan inte har någon förmåga att se till den andra.
Avbryter gärna med att prata om sitt eget, då den andra behöver prata.
Den sympatiska människan kan utge sig för att vara omtänksam, men i själva
verket är det bara för att få ödsla en massa sympati.

Sympati hjälper inte, eftersom man hamnar i malande tjat om och om igen.
Empati för både den drabbade och situationen fram till en lösning.

Energitjuvar kan till en början ge sken av att ge mycket. Inte sällan en människa
som är energitjuv säger:
"Oj, stackars mig, jag får göra allt själv!"
De andra får dåligt samvete, trots den kanske sagt den klarar sig.
"Oj så jobbigt detta är, jag vet inte om jag orkar."
Energitjuven belastar allt för ofta de den umgås med sina problem.
Helst vill den tjata och tjata om samma problem, för att sen
resa sig och säga:
"O vad skönt att prata ut."
Problemet är att den andra tappat all sin energi och behöver vila...

Om man blir irriterad hela tiden
blir trött
tråkas ut
tappar intresset
inte orkar umgås

kan det vara läge att fundera. Kanske man behöver en paus.
Innan man pausar är det bra om man är ärlig, berättar vad som felar.
Om den som får en känna sig kvävd ger dåligt samvete, så är det för
den inte vill se sitt eget engagemang. Ibland kan man höra:
"Du klagar på mig efter allt jag gjort!".
I ett sånt läge kan det vara bra att bryta. Om beteendet fortsätter
kanske vänskapen får vara avslutad.

Tyvärr har allt för många människor inte gjort upp med sina historier.
De lever genom dem, som om de inte kommit längre.
Kan vara svårt att förstå varför en människa säger det ena eller det andra
om man inte känner den bra.





Fri vers av Filosofen2
Läst 702 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2011-08-02 20:23



Bookmark and Share


  Ari Viklund
Kloka ord av insikt
2011-08-03
  > Nästa text
< Föregående

Filosofen2
Filosofen2