Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vara en vän!

Att vara en vän innebär så mycket mer än bara ha kul ihop, man upplever både sorg, glädje och mycket annat på vägen.
Man ger och tar lika mycket, ställer krav på empati, förståelse och trohet, annars hamnar man lätt i en ond cirkel.

Vara en vän kan innebära att man ibland behöver släppa allt och finnas då sorg, svårigheter eller andra dilemman kommer ivägen. Det viktiga är att den man är vän med inser innebörden vad vänskap innebär. Det är inte att en ger och den andra tar, då blir det obalans och tilliten naggas i kanten.

Vissa som säger de är en vän, men inte finns då stunden kräver, tappar sitt syfte och den som är drabbad känner sig bortkastad. En vän är inte heller en advokat, domare, läkare eller psykolog. Då faller den som utnämner sig till det i en sits av överläge. En vän får aldrig lov att styra, ställa krav på bättre standard eller nedvärdera utseendet. Då tappar vänskapen sitt syfte och det kan uppstå konflikter.

Alla har vi nog träffat på de som vill hjälpa andra i alla lägen, släpper sina liv så fort någon behöver de. De stressar för att vara alla till lags utan någon tanke på sitt eget liv. Om man är en riktig vän till en sån människa kan man bjuda hem den, sätta på kaffe och prata om saken. Fråga varför den släpper sitt eget varje gång någon ringer.
Då kommer ofta förklaringar som inte är relevanta, men en sanning för dem.
Det man kan göra för att underlätta för dem är att vara den som stöttar, hjälper och finns. Visar hur värdefullt det är med vänner i sin närhet.
De har ofta fått lära sig att vara "duktiga" aldrig säga nej, för om det förekommit har helvetet brutit loss.

Många regler finns inom vänskap, men en regel önskar jag alla har och det är att ha sig själva i första hand som bästa vänner, ställa upp på sig, lyssna inåt och finna energin på de platser man tycker om.
Då finns det mer energi till andra, sen växer egenvärdet då man inser värdet i sitt goda handlande.

Tyvärr har allt för många tappat sig själva i detta samhälle, de tror de är mer värda då de har mycket pengar, har hög standard och kan ställa till med stora fester. Deras skryt får många att se upp till dem, men egentligen är de ensamma.




Fri vers av Filosofen2
Läst 430 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-08-05 10:54



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Bra! Riktigt bra skriftat!
Ger applåd!
2011-08-05

    AA VIP
Vackert skriftat. Du ger vänskap en innebörd. Något som står över allt och som inte handlar om rikedom och status.
2011-08-05

  Ari Viklund
vän är ett ord som
innehåller mycket!
2011-08-05
  > Nästa text
< Föregående

Filosofen2
Filosofen2