Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

NYTT FORMAT! Idéströmmen flyter. Tagga med ”Ideström”  Första raden ska ta upp en idé som sedan behandlas, tolkas, utvecklas. Tack Tor-Björn (Mr T) för sparken i ändan!




Att förvandla sand till Guld (Tema Ideström)

 

Att förvandla sand till Guld

Strindberg och andra alkemister

försökte tappert lista ut detta gister

med kvicksilver, syra och tapetklister

Vetenskapen finns nu i sann repris

dock att kostnaden blir högre än guldets pris

 




Fri vers av Gunnar Ideström
Läst 389 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-08-17 14:26



Bookmark and Share


  Gunnar Ideström
Apropå ursprunget för ordet "gister" som inte finns i svenska ordböcker. Jag kom på att jag har hämtat det från engelska som jag också skriver på.
Där finns ett ord som heter
gist = kärnpunkt, huvudpunkt, kärna
Härmed är ordet inlånat till svenska språket, om Akademien tillåter...
2011-08-20

  Minkki VIP
Det borde jag ju ha förstått och förutsett att kommer ur ditt kreativa flöde - ett sand-till-guld-ord...
ställer mig i skamvrån!
2011-08-20

  Gunnar Ideström
Vi som skapar i främsta ledet utforskar och utvecklar språkets kapacitet. Ett led i detta är att vid behov skapa de ord som saknas. Det handlar om ord som frammanar den rätta känslan och uttrycket. Gister - är just ett sådant ord. Det finns inte i ordböckerna - men ordet jag sökte var jag tvungen att skapa - gister...
Dock ej besläktat med vare sig register eller ligister :-)
2011-08-20

  Minkki VIP
ock, o, ack, o! gister - detta intressanta ord
saknas uti minkregister och på minkens bord
får man kanske be om att för mink och ock för andra
som i ordens tättbevuxna bokskog gärna vandra
ideströmmande förklaring måtte ges, så huld,
eller gäller också här att: tiga, det är guld?
2011-08-20

  Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Jag bara sparkade i största allmänhet. Underbart att det kunde leda till en så pass intressant idé.

Och det första exemplet var ju mycket trevligt.

Det är väl lite grand samma sak en poet gör.

Han tar lite spridda, enkla bokstäver, och sammanfogar dem till något värdefullt. (Men ofta är produktionskostnaden vida högre än värdet på slutresultatet.)
2011-08-17

  Gunnar Ideström
NYTT FORMAT! Tagga med ”Ideström” Första raden ska ta upp en idé som sedan behandlas, tolkas, utvecklas i följande rader. Släng gärna in lite rim. Gärna med gift, ironi, humor och krydda!
Hitta alla ”Ideströmmare” på http://bit.ly/idestrom

2011-08-17
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Ideström
Gunnar Ideström