Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

På Akuten.

Du måste sluta prata,
säger hon.
Du måste vara tyst en stund,
blodtrycksmätaren blir förvirrad.

Du måste sluta prata,
säger han.
Du måste vara tyst en stund,
stetoskopet kan inte höra.

Apparater registrerar
kroppstemperatur,
blodtryck,
blodvärden,
blodsocker,
hjärtklappning,
lungrossel.

Blödningen stoppas,
såret läggs om.
Mediciner sprutas
in i blodet.

Febern dalar,
pulsen sjunker,
blodet stillar.
Apparater meddelar:
pat. klar för hemfärd.

Apparater registrerar
inte
hur jag e.g.e.n.t.l.i.g.e.n mår.
Det ville jag berätta,
när jag inte fick prata,
när jag ombads vara tyst.




Fri vers (Fri form) av Marja Granqvist VIP
Läst 903 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2011-10-02 12:33



Bookmark and Share


  Michaela Dutius
Den borde all akutvårdspersonal läsa!!!
2012-07-06

    papillon
Kvick, bitsk och sorglig - applåder!
2011-10-02

    ej medlem längre
Bra bild av hur vi förtingligas och allt blir en fråga om teknikaliteter. Ingen som frågar efter människan som blir medicinerad, behandlad och hemskickad . . . bra bild för "vården" men det går också att läsa som en metafor för vår avhumaniserade tillvaro i stort . . .
2011-10-02

    ej medlem längre
Och vart tog människan, den sjuka medmänniskan vägen bland alla dessa apparater?
2011-10-02

    Birgersdotter VIP
och kropp och själ som sitter ihop..
sorgligt ....
2011-10-02
  > Nästa text
< Föregående

Marja Granqvist
Marja Granqvist VIP