Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det var en gång ett lönnlöv

Det var en gång

ett lönnlöv

på ett träd i en Stockholmsförort

Trädet ger upphov till en ny generation

varje säsong

Vilken resa varje individ gör varje gång

Detta lönnlöv levde i det fördolda

någonstans i lönnens bladverk

Som en naturens fulländade bränslecell

som med solenergi och vatten

genom fotosyntes omvandlar koldioxid

till ögonfägnad och syrgas

Som symbol pryder lönnbladet

Kanadas flagga

Men det är en avlägsen släkting

en söt syster som producerar gudomlig sirap

i trädets stam

Nej, det här handlar om ett vanligt svenskt lönnlöv

som går ett vanligt öde till mötes

när hösten drar in sker en förvandling

Den gröna klorofyllen omvandlas till regnbågens alla färger

Några enstaka löv bevaras

plockas upp och läggs i press

att användas

som dekorationer och inredningsdetaljer

Men vårt löv håller sig kvar i det längsta

ja, till slutet av det vi kallar oktober

Då, en tidig morgontimme släpper det

Det lossnar från trädet som är upphovet

till dess tidsbegränsade levnad

De flesta i denna generation faller bara

handlöst ner hipp som happ

men vårt löv har med utstuderad form

en plan som nu fullföljs

Det glidflyger under några sekunder

när en kastvind tar tag i det

och svingar det i en loop över trädets topp

för att sedan, som en rymdskyttel

göra en kontrollerad approach

och göra en lyckad landning

i sin sista andning

Denna sista färd

är hela livet värd

När livets lagar sätter stopp

så är detta en naturlig del

av lönnens kretslopp

Vi tackar för föreställningen

för vi kan inte tillmäta

ett vanligt litet lönnlöv

något annat än

en flyktig blick

Ett sånt

väder…

 




Fri vers av Gunnar Ideström
Läst 1680 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-10-28 09:57



Bookmark and Share


  Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Härlig text.
Men är det inte så att när det gröna klorofyllet drar sig tillbaka, så kan vi se bladens riktiga färger?
2011-10-30

  Minkki VIP
Livet är vackert, även döden har skönhet - och det fria fallet, glidet i flykten - var det här nu inte en dikt i serien RÖTT eller sciencepoetry?
2011-10-28
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Ideström
Gunnar Ideström