Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Har vunnit något stort!


Ja, jag har vunnit något stort
Det är tiden jag har vunnit

Dricker te på morgonen sedan länge
känner doften som svävar med ångan ur koppen
hör storstadens ljud, en blandning av tåg, bussar och bilars buller
som svischar förbi hysteriskt
sedan länge har jag tolkat oljudet som ett livligt vattenfall
Lugnade och sjungande
Det ger mig ro att staden håller på att vakna ur sömnen


Jag har vunnit något stort
Det är själva tiden jag har vunnit
fyrtio timmar per månad


Under snart åtta och ett halvt år
Har jag pendlat med buss och tåg
Tre timmar, tur och retur, till jobbet




Jag skiter i hädanefter att tåget har fått vagnfel
Eller bussen är inställd för att snön har fallit
Varje vinter blir snön som en oväntad gäst
I vårt land i Norden

Det är slut med att sitta och huttra av kyla i väntan på pendeltåget
Eller svettas i vinter på bussen för att den fick tekniskt fel

Visst jag har vunnit något stort med tiden
Det är själva tiden som är min vinst
Fyrtio timmar per månad


Säjs det inte att
när man vinner något
Förlorar man annat
Det har jag gjort
Fyrtio timmar
Mina egna timmar har jag förlorat




Nu för tiden kommer jag hem direkt efter jobbet
Vägen ditt blev så kort
Hinner inte rensa jobbet ur skallen

Har förlorat delaktighet i vardagliga händelser

Jag saknar vägkantblommorna
Som växer vilt bland avgaser i en bullrande miljö

Vem ska bli förföljde av en blek och förvirrad måne

Var ska jag hädanefter se att älgmamman och kalven
vintertid äta de sista bladen på trädtopparna
med sträckta halsar

Eller spana på de hopkrupna fåglar
sittande i skogsbryn som
stirrar sig blind på människornas galenskap
på vägbanan


Vem ska hädanefter bli kvitt med chauffören


Åh, jag vill huttra av kylan i väntan till pendeltåg
eller svettas av värme i bussen vintertid,
Bli kvitt med chauffören,
Bli förföljd av måne
Ja, vill se hopkrupna fåglar, vägkant blommorna, älgmamman och kalven


Fyrtio timmar per månad kan jag offra
för att leva i vardagliga händelser


Ja, jag vill offra min vinst
För ett händelserikt liv.




Fri vers av Shahla Haghi
Läst 356 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2011-11-14 09:56



Bookmark and Share


  cookiedough
Tid bör vi alla få, då skulle jag kunnat läsa hela din dikt! ;)
2011-11-19

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Underbar text..!
2011-11-18

    ADI Nehlin
kloka ord...har också vunnit liknande tid..fast frågan är om jag vann något...
2011-11-17

  Eva Langrath VIP
Fint skaldat om att vinna också kan vara att förlora. Jag njuter av dina ord.
2011-11-15

    ej medlem längre
Dina ord säger så mycket och väcker så många känslor.
2011-11-14
  > Nästa text
< Föregående

Shahla Haghi
Shahla Haghi