Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
På tal om den idag nyvaknande nyheten om svensk slavhandel. Sverige var en av de sista ”civiliserade” länderna som avskaffade slavhandeln 1847 och Västindiska Kompaniet är inget som skrivs om med historisk stolthet.


Sveriges första neger

Fredrik Adolph Ludvig Gustav Badin-Couschi (badin betyder ”lustigkurre” på franska!) var Sveriges första neger. Det berättas att var en gåva från den den danske kungen tillsammans med några strutsägg och elefantbetar år 1760. Man såg honom som den ädle vilden allt i enlighet med den Rousseau´ska filosofin. Oförstörd av västerländsk civilisation skull han med varsam hand fostras från ett sorgelöst djur till en bildad människa. Hans sista minne av sin hemby var de väldiga rökpelare som steg upp från hans föräldrars hydda.

Han första insats var när han uppträdde inför kung Adolf Fredrik iklädd bjällror och narrdräkt. Det sade t o m att han uppträdde på bordet vid kungens middagar, spottandes matrester på gästerna. Han ”…skulle nämligen helt och hållet lämnas åt sin egen »goda natur», utan att denna i sin utveckling finge hämmas af någon aga eller tillrättavisning.”Svenskt biografiskt handlexikon

Med tiden togs han hand om av ett hovrättsråd som fick tämja honom. När den inre reningen var klar undfick Ludvig dopet, och framlevde med tiden sin tillvaro som ung ädling, och vann så småningom drottning Lovisa Ulrikas förtroenden. På eftermiddagarna jagade man varandra i de figurklippta slottsträdgårdarna om man inte ägnade sig åt tornerspel med väldiga borgar av trä. Kungen gav honom tre gårdar i förläning och Sergel avbildade honom till häst, iförd slokhatt och pösbrallor.

Rasism var som ni förstår inte ett känt begrepp på den här tiden. Det var först på 1800-talet när den vite mannen började ta sig an den afrikanska kontinenten, som man tonade ner Badins insatser, och man såg åter på denne Badin som en halvmänniska iklädd maskeradkostym.

Så sent som på 1820-talet kunde man tydligen se honom flanera längs gränderna i Gamla Stan. En svart man klädd i vitt som en gammal plantageägare!




Prosa av C Cobain
Läst 1198 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-11-24 09:58



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

C Cobain
C Cobain