Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ett försök till analys på mikro- och makronivå


Beroendeutvecklingen hos individer och samhällen

Människan är från vaggan till graven beroende av andra människor. Hur vi hanterar detta styrs mycket av värderingar och förebilder omkring oss när vi är barn och unga.

Våra val av partners beror på vår egen grad av mognad och självinsikt och den identitet vi skapat själva.

Våra val av ledare beror på den mognadsgrad och den gemensamma värdegrund som präglar vår grupp eller vår nation.

Hur vi bemöter de svagaste och mest utsatta beror också på den värdegrund som dominerar i vår inbördes gemenskap i gruppen eller samhället.

Individer och samhällen kan välja partners eller ledare som relaterar utifrån makt och styrs av rädsla för ömsesidighet. Således är till exempel ett sadomasochistiskt relationsmönster en omogen lösning på beroendet av andra. Ett samhälle som väljer en omogen ledare är ett omoget samhälle.




Prosa av walborg
Läst 497 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2011-12-04 19:11



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Så blir samhälle liv
till enskild individ

så i det stora
och lilla

att väva så
är inte illa
2011-12-10

  © anakreon VIP
Månne är det så att vårt samhälle gjort många människor omogna? De röstar kanske fram de ledare som inte tvingar dem att ifrågasätta. De väljer måhända med utgångspunkt från tryggheten i den starkaste och mest övertygande retoriken. Och de sneglar eventuellt en smula fegt på sin egen situation mer än på samhällets bästa.

Kan det helt enkelt vara så att många av oss agerar som fullblodsegoister?

Kan det verkligen vara så illa ;-P

Calle
2011-12-09

  Annie b'larsson VIP
Maktmänniskor är alltid livrädda för att bli av med makten; de omger sig med ja-sägare. Ja-sägare ifrågasätter aldrig någonting. De är livsfarliga. En klok nation, kräver, som jag uppfattar att du påstår, en klok ledare - en klok ledare befrämjar alltid öppenhet och har inställningen att det är "rätt att göra uppror" - även så mot ledaren själv, om det skulle behövas. Om han/hon inte klarar detta, är det en omogen och olämplig och ledare.
Man bör iakttá sina ledare noga och ställa många frågor, som de bör kunna ge raka, rättframma och tillfredsställande svar på. Om de inte kan det...dumpa dem.

Som jag ser det, bör de flesta som sitter i maktställning i Sverige idag, dumpas så snabbt som möjligt. Vi vill väl inte ha ett samhälle som bygger på intolerans och egennytta ?

Lite funderingar du framkallade med din intressanta text.
2011-12-09

  Bibbi VIP
Grattis till placeringen!
2011-12-09

  Bibbi VIP
Håller med Dig till fullo.
2011-12-09

    Annika J
Mycket intressant. Kommer att tänka på ett citat från någon av tiotalisterna där han jämför vattnet i dypölen med vattnet i det stora världshavet!
2011-12-06

  aol
en synnerligen sann och mycket klok skrift vännen,
2011-12-06

  lodjuret/seglare VIP
Dumheten brukar alltid tävla med finkänsligheten och klokheten, dessa tre brukar aldrig dra särskilt jämt. Samtidigt är 'folk i gemen' känsliga för stämningar och en vind kan vända snabbt, blott man talar till 'pöbeln' likt en dammsugarförsäljare talar till den presumtiva kunden.
2011-12-06

  stenhur VIP
Jag tror att utvecklingen av den speicifikt mänskliga intelligensen har främjats genom utforskandet av ömsesidiga relationer. De auktoritära strukturer som hotar att ta över inom politik och religion hotar framåtskridandet. Jag tror att du sätter fingret på den ömma punkten när du talar om rädsla för ömsesidighet. Det är den vi ständigt måste öva oss i att bemästra.
2011-12-04

  Minkki VIP
dessa ord är som skrivna i eldskrift:

'styrs av rädsla för ömsesidighet'


du ger mig en ny syn på maktbehovet! Tack!
2011-12-04

  Eva Langrath VIP
Läser med intresse dina funderingar som det ligger mycket i.
2011-12-04

  Lavinia Röd
Här håller jag helt och hållet med dig. Mycket intressanta tankar!
2011-12-04

  Mats Henricson
Intressant,fast i många länder, t ex flera afrikanska , är ju ledarna inte valda, de har, självsvåldigt, tagit makten........
2011-12-04
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg