Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Några tankar kring vänner som kämpat sig ur och kämpar med allvarlig sjukdom. Vänner med ett särskilt ljus, en särskild glädje. Och till minnet av Elina  ("En lähde itseltäni salaa"). Ur Arkivet.


Om läkare och deras prognoser - tro dem inte!

Varje yrke har sin image, läkarens är den allvisa omhändertagaren, som håller vårt öde i sin hand. Visst är det trevligt med empati och uppmuntrande ord, att få känna och lita på att man är i goda händer som vet och kan, av erfarenhet. Detta oberoende av vilken ens sjukdomsbild är. Skönt att bli omhändertagen.

Men vad är erfarenhet när den ges i prognosen för en sjukdom? Statistik. Och statistik är lögn. Bara ett medeltal av utgången i en mängd olika fall. Jag kommer att tänka på Bernie S. Siegel som skrev boken Kärlek, medicin och mirakel (Love, Medicine and Miracle). Han förundrade sig över varför en patient med en god prognos kunde gå hem och inom kort vara död - medan en annan, med en usel prognos kunde fortsätta att leva och rentav tillfrisknad lämna sjukhuset, återvända till livet. 

Det berättas att Siegel fann sig på en konferens (eller vad det nu var) för psykologer, och till sin förvåning upptäckte att människan har ett psyke, en själ. Dagens läkare utbildas säkert inte lika bristfälligt eller teknokratiskt som Siegel i tiderna utbildats. Men storyn är alltjämt värd att berättas. Vi blir så lätt fixerade vid läkarens ord.

Hoppet och livsviljan är viktiga. Misstron mot en dålig prognos likaså. För tror jag på läkarens prognos, då kan den bli en självuppfyllande profetia. Ger jag blanka den i negativa budskap får jag behålla den energi jag skulle tappat i modfälldheten över dem.

Om tjugofem års erfarenhet säger att en patients prognos är dålig - hur är det möjligt att "allra längst"-prognosen kan överträffas med 350 procent? Eller om en människa på tredje varvet med cancer till slut får cytostatika som bara trettio procent klarar av - hur är det möjligt att människan fortsätter att leva, verka, arbeta ännu efter trettio kurer?  Visst är det mirakulöst! Och talar mot de övertygande prognoserna.

Kanske är det så att okunskapen i själva verket är bättre än den statistikbaserade kunskapen? Att också livskvaliteten blir bättre om statistiken lämnas utanför och man bara får ägna sig åt att leva sitt eget liv med sin egen sjukdom? Att man får möta det svåra med bevarat livsmod, behålla sin integritet när livet placerat en i sin bergochdalbana?

Varför skriver jag det här? För att jag är rädd för vår tids mentalitet, där också läkarna ställs till svars som experter på liv och död. De vågar inte låta bli att säga "sanningen" åt en patient, för att inte bli åtalade för att ha hemlighållit den. I grunden är läkaren ändå bara en assistent, visserligen en mer eller mindre erfaren, skicklig sådan, men fullerväl en assistent. Ett slags medicinsk coach, som med sin expertis ger det medicinen kan ge - som människa därtill, om han eller hon är förmögen till det, empatisk kärlek, mänsklig klokskap.

Med det här vill jag ingalunda uppvigla till att strunta i den medicinska expertisen och läkekonsten. Är man allvarligt sjuk får man lov att inrätta sitt liv efter andra linjer, ta hänsyn till hälsotillståndet på ett alldeles annat sätt än tidigare. Utstå behandlingar, acceptera hjälpmedel i vardagen. Våga hoppas och tro på bättre dagar, gå emot den blinda tron på en dålig prognos. Finna realismen mellan den och en fast övertygelse om en positiv vändning.

Ser man det fåfänga i att förklara det oförklarliga är väl mirakel det ord som de flesta förstår och kan använda för att beskriva en utveckling som trotsar prognosen. Miraklet kommer från högre ort, ur den glöd som bor innerst i en människas själ. En del kallar det Gud, andra benämner det livsvilja, medan någon väljer ordet nåd. Eller Miraklet. 

 

 

 

16.12.2011 © Minkki Huldén

 




Prosa av Minkki VIP
Läst 964 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2011-12-16 23:24



Bookmark and Share


  Magica VIP
Ja det är skrämmande hur det är inom vården, har rätt usla erfareheter själv! Man tycks inte se männískan bakom och ofta måste man vara frisk nog att söka hjälp och stå på sig för att kunna få hjälp när man är sjuk/mår dåligt etc...
Bokmärker denna text. Viktigt ämne du tar upp!
2012-01-01

  walborg
Tack för en enastående klartänkt och bra text! Själen och Anden är större än Kroppen.
2011-12-17

  LassO
jag tror jag tror jag tror, sa tanten som skulle gå på vattnet, de funkade inte så hon sa sen "det var väl det jag trodde" fnysande då naturligtvis... ;=) Träffade en kund för typ 10 år sen han påstod att han hade alla möjliga fel, men ett av dem var att han haft "cancer sen 50 talet" och även då var det ju några år, jag kontrollerade det inte men, varför säger man sånt, om de inte är sant?
2011-12-17

    ej medlem längre
Kloka ord, väl värda att begrunda. Vi som varit med ett tag har ju hunnit se lite av varje. Tänker på en mamma som inte godtog att hennes 2-åriga barn var irreversibelt hjärnskadat efter en hjärnsjukdom, aldrig skulle vakna upp igen till en någorlunda normal tillvaro. "Inte min Anita". Hon kom varje dag, hade flera barn hemma på bondgården, satt med flickan i famnen, gav henne getmjölk från egna djuren. En dag vaknade flickan upp ur komatillståndet, inga kvarvarande tecken på svår hjärnskada, fick åka hem, började så småningom i normalklass i skolan.
2011-12-17

  erkki
Jag tycker om huvudbudskapet! Tonen också. En sak som slår mig av din text: Jag funderar på är det relevanta i att ge prognoser om sannolikheter för utvecklingen. För läkare. Det är naturligtvis den centrala frågan för patienten, men läkarens uppgift är ju att behandla, inte prognosticera. Har han något annat än statistik att gå efter? Knappast. Och i den statistiken finns knappast de variationer som livsvilja och benägenhet att följa ordinationer med mera med. Och att viljan ibland kan försätta berg, det behöver man påminnas om då och då. Bra skrivet!
2011-12-17

  © anakreon VIP
Njuter och instämmer i varje välskrivet ord samtidigt som jag erinrar mig hur den indiskfödde endokrinologen Deepak Chopra en gång dristade sig att fråga en kollega om denne, i sin praktik, någonsin upplevt någonting som kunde beskrivas som ett mirakulöst tillfrisknande. Jovisst, flera gånger,svarade kollegan och fick då följdfrågan: "Hur har du gått till väga för att kartlägga skälen till dessa speciella fall?" "Det har jag inte tid till, de är alldeles för få!"

Deepak Chopra konstaterar (naturligtvis) att det är just de fallen man borde följa upp och särstudera ty det är ju där som hela hemligheten vilar.

Varmt och innerligt tack för en enastående intressant och viktig text!
Calle
2011-12-17

    ej medlem längre
ja, mycket tänkvärt och
fyllt av ljus och hopp och
vikten av att tänka
positivt.. att inte lita blint
på förmodad verklighet då
verkligheten kan tyckas
alltför svår för att bibehålla
hopp och tro och livsgnista..
och glädjen, över livet självt
då det känns som om
man drunknar under en yta
som om livet, tagit sig vatten
över huvudet..

tycker mycket om din text..
mycket välskriven i ett
fint flöde.
2011-12-17

  Bibbi VIP
Mycket tänkvärt.
2011-12-17
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP