Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Motsatsernas tyranni: Himmel - Helvete, Kärlek - Hat, Övermod - Skräck
et cetera...




ENANTIODROMIA (Att springa in i sin motsats)

 

C. G. Jung observerade rent kliniskt att all ensidighet i människans psyke slår ofrånkomligt över i sin motsats. Detta resulterade i hans enantiodromia-teori, vilken innebär att om en ensidig tendens i vårt psyke dominerar medvetandet, kommer så småningom dess motsats att laddas med så mycket energi att den försöker bryta genom det dominerande mönstret –  pendeln kommer förr eller senare ändra riktning, och allt vänds till sin motsats. Enligt Jung är detta en grundläggande funktion hos psyket som söker skapa jämnvikt och undvika att patologiska psykiska sjukdomar uppstår. Under trycket av ensidigheten projiceras den förträngda motsatsen ut på andra som kan kallas hädare, kättare, ormar, satans ormföda, vargar eller dylika ting.

Detta tillstånd är en utvecklingsfas, och liksom alla utvecklingsfaser är detta ett ansträngande tillstånd och en mycket besvärlig period som den innevarande dominerande faktorn försöker med alla tänkbara medel bekämpa. Jung hade erfarenheten att denna utvecklingsprocess var mycket vansklig och rent av livsfarlig för det mänskliga psyket. Uthärdas inte det stora spänningsfält som motsatserna genererar kan individen duka under i (själv)destruktivitet. Men han visade också på olika vägar i sin behandling som gör att individen till sist kan integrera motsatserna till en - för hoppningsvis - lyckad förening, och att människan så småningom blir en hel individ.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Pitbullpudelns kärna
Läst 309 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2011-12-22 12:19



Bookmark and Share


  Lavinia Röd
Tack för mycket intressant läsning!
2011-12-22
  > Nästa text
< Föregående

Pitbullpudelns kärna
Pitbullpudelns kärna