Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Strandtrift

Barndomsjaget springer runt på klipporna. Hoppar och skuttar fjäderlätt över stenblocken, kiselglittrande. Som riktiga diamanter. Nya gympaskor och fin täckväst som mamma sytt. Doften. Den där fantastiska doften. Tång, salt och järn. Och här och var spår efter de som egentligen äger platsen. Korna.

Barndomsjaget springer över grästuvorna. Använder dem som små studsmattor uppupp på klipporna. Nu är jag vid vattnet. Där står pappa. Fina starka fiskarpappan. Tidigare på dagen har vi stampat sandorm. Djuptdjupt har jag stampat med mina små fötter. Men jag vågar inte sticka ner handen och hämta de små djuren som bor där nere. Pappa har skojat om att de nyps och jag tror honom. Men pappa är modig och hämtar sandorm så att det räcker och blir över. Ner med stora pappahanden i det kalla vattnet. Och så upp och se där! Mellan fingrarna! En tjock mask bodde i hålet som jag stampat tills mjölksyran fick mig att sluta. Sandorm. Godis för fisken. Mest blir det plattfisk och ål som steks direkt på plats. Fiskmåsarna. Vågljuden. Havet. Lugnt och på samma gång aktivt. Precis som barndomsjaget.

Där, på klipporna är jag lugn och aktiv. Jag är stolt för jag kan själv kasta ut linan. Känner precis när det är dags att släppa haspelrullen. Fast någonstans vet jag att jag har en barnrulle med knapp. Inte riktigt på riktigt. Men jag låtsas inte om att vetskapen smärtar. Jag älskar mitt spö.

Lugn och aktiv. Jag vet att här nere kan jag vänta hur länge som helst på att linan skall börja rycka. All världens tålamod ryms i min lilla kropp. Var kom det ifrån?

Mammas fräknar. Hon kisar mot solen och rynkar på näsan. Ler. Hon har med sig papper och målarpennor och alla kan se att hon är lycklig. Fräkenmamman.

Strandtrift. Kråkbär. Komockor. Nyponrosor. Sand. Sten. Kisel. Kiselglitter. Som riktiga diamanter. Och i klipporna små hål som havet gjort för att vi skall kunna ställa våra spön där. Och vänta.

Jag och pappa.




Fri vers (Prosapoesi) av Saring
Läst 415 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2012-01-01 22:59



Bookmark and Share


  Ronny Berk
förmedlar minnen av en barndoms lycka och leksamhet, tycker om !
2014-05-10

    ej medlem längre
Åhh underbart
2013-02-10

  Jaramald VIP
Vilka vackra bilder! Man kan känna dofter och stämning! Bra!
2012-04-19

  Arja Söderfeldt
En härlig barndomsskildring. När man inte vet, hur lycklig man är. Och är lycklig kanske just därför.
2012-03-04
  > Nästa text
< Föregående

Saring
Saring