Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Rikard

Rikard ja han vet
Innebörden av heteronormativitet
Han är ateist, feminist
Aktiv miljöpartist
Och antirasist
Rikard gillar höstutflykter
Och sittunderlag
Går inte på gym
Och är ganska svag
Fast med bra kondition

Han tittar inte på fotboll
Utan har bättre koll
På debattprogrammens sändningstider
På världens politiska strider
Och vilka som lider
av svält och misär
Ja han är ungefär
Som en SVT dokumentär

Han är vegan
Har alltid en banan
I sin fjällräven
Och en vanlig cykel
En peacesymbol fastsatt
på sin nyckel
Tyvärr så är han också
Personifierandet av hyckel

Rikard gillar korsord
Och korsförhör
Gärna folk kring vad de gör
Åt det överhängande
Klimathotet, åt det uppvärmda
Jordklotet
Åt att allt håller på att rasera
Säger att han inte kan förstå
Att folk bara vill ha mera och mera
Ja Rikard är bra på att kamouflera
Sin egen västerländska egoism
Med inhandlandet av
Rättvisemärkta mejeriprodukter
Ekomärkta apelsinliknande syrliga frukter

Med ett spjut i sitt öga
Driver han runt
Och det hjälper föga
Att söka nålar i andras blickar
Hur många tröjor han än stickar
Och skickar
Till avlägsna länder
Så måste han först
Tvätta rent sina egna händer
Från det där konstiga tvånget av plikt
Så att han i alla fall på sikt
Kan lösa
En enda konflikt
som han har på
Hemmaplan
i stället för att bara
fokusera
på de i Afghanistan
Brevväxla med nån i Iran
Och kanske istället börja
Kommunicera
Med sin partner Jan




Fri vers av Josefin Johansson
Läst 307 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-03-02 16:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Josefin Johansson