Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hurra för ni läste texten Psykisk ohälsa ska djävlar aldrig få ta dig till dödsriket!!!!

Psykisk ohälsa ska djävlar aldrig få ta dig till dödsriket!!!! Skrev jag efter att ha läst en väns rop på hjälp här på poeter.se.

Tack för ni läser, läser, läser och kommenterar. Denna text blev igår uppmärksammade och det gav min själ så varma vindar.

Vill tacka er som läst, kommenterat och verkligen inte slutar läsa, eftersom detta ämne är mer aktuellt än någonsin.

Just att ha drabbats av en psykisk sjukdom som verkligen förlamar hela kroppen, försätter både den enskilde och andra i svår sits.

Så många lider i det tysta, helt i onödan, bara för de är rädda att inte ses som onormala. Dags att resa oss upp, stå upp för alla, inte bara oss som lider av fysiska sjukdomar, inte bara för dem som bryter benen och hoppar på kryckor, utan även för dem som stängs in i ett svart hål, där de bara faller djupare och djupare ner ifall inte någon vågar fråga en enda enkel fråga.
"Hur är det i dag?"

Förstår att detta skrämmer, eftersom den som drabbas ändras totalt och kan verka obehaglig.
Men är man bara lite modig, vågar skicka in till psyket, så kan både den enskilde och de som står nära få en paus, som verkligen behövs.

Alla som lever, har levt eller har nära anhöriga, vänner etc, som lever i detta helvete, kan känna total uppgivelse. De som levt i psykisk ohälsa, blivit friska, kan förstå den enskilde, men kom ihåg att allvarliga psykiska tillstånd aldrig kan botas genom en god vän, det behövs mer...

Tyvärr är psyk så belastat att många hinner ta självmord. Lika många uppfattningar som människor finns det. Tyvärr existerar fortfarande människor utan förståelse, de låter sin okunskap spridas med orden "Det är väl bara att rycka upp sig." Är det så?
Just dessa okunniga människorna behöver utsättas för någon som mår psykiskt dåligt, kanske råka ut för det, eller få en långsam bearbetning av empatiskt tänkande.

Tycka synd om är det värsta man kan utsätta någon för, likaså ömkan, det förminskar bara den enskilde och förhindrar eventuella framsteg.

Empati, empati, empati mot de okunniga, de sjuka och de som stöttar upp. Förståelse, ödmjukhet och många samtal behövs.

För att kunna finnas till för en människa med psykisk ohälsa behöver man sitta på mycket kunskap, kunna tyda signaler i ett tidigt skede, skapa förtroende, så den enskilde vågar berätta.

Försöka få den andra att inse vad som utlöser det svåra känslan, lösa upp knutar och aktivt lyssna. Aldrig komma med råd, bara lyssna och låta den enskilde komma fram till sina lösningar, sen kan man sätta upp små mål mot bättre psykisk hälsa.




Fri vers av Filosofen2
Läst 270 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-03-03 13:18



Bookmark and Share


    ej medlem längre
GRATTIS
2012-03-03
  > Nästa text
< Föregående

Filosofen2
Filosofen2