Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är i hjärnan könet sitter

I filmen Tomboy skildrar Céline Scimma varsamt en 11-årig flicka som upplever sig som en pojke sedan barndomen.

Flickans mamma tvingar henne att klä sig som en flicka i skolan och inför kamraterna.

Barn i denna ålder känner av sin könsidentitet, men när kroppen uppvisar ett kön och hjärnan har ett annat blir det en svåruthärdlig identitetskonflikt inför samhällets tvåkönade värderingar.

Låt oss vara varsamma med dessa ungdomar som har en mycket svårare identitetsutveckling än de flesta.

Filmen har otroligt levande fina barnscener som ram för denna problematik.




Prosa av walborg
Läst 624 gånger och applåderad av 27 personer
Publicerad 2012-04-19 08:36



Bookmark and Share


  Siggesdotter
Du tar upp många intressanta och viktiga ämnen, Walborg. Och nu ett till där jag håller med dig - jättebra, tack!
2012-06-18

  Maria T
Jag förstår att det blir en
svåruthärdlig identitetskonflikt
hos dessa ungdomar
2012-05-20

  Jan Widströmer VIP
Viktigt verka för förståelse och tolerans här! Omvärldens dom kan ofta vara förödande och tragedier har hänt. Bra rubrik på tänkvärd text.
2012-05-07

  Samuel E. Rajeus VIP
Tack för denna text walborg.
Jag håller med dig helt och hållet.
"Det är i hjärnan könet sitter"
2012-05-02

  Annie b'larsson VIP
Precis så är det ju, som du skriver. Bra du tar upp ämnet; säkert finns det många som lider i det tysta. Tänk om vi kunde få vara människor i första hand. Så mycket bättre det skulle bli.
Tack för en viktig text!
2012-04-28

  ULJO
En text jag tar till mig med hull och hår.
2012-04-21

    ej medlem längre
Tack för dina kärleksfulla ord om barnet som inte får vara den hon upplever sig vara utan situationen blir ett varken - eller, möjligen ett både - och.
2012-04-20

  © anakreon VIP
Instämmer självfallet.
Calle
2012-04-20

  Minkki VIP
Tack för tipset och din kärleksfulla presentation, walborg. Är det en film man ser på bio eller en DVD?
2012-04-19

  Jaseph
Rubriken är på kornet!
Tack för filmtipset!
2012-04-19

  Linda CH VIP
Du berättar om filmen med stor tolerans och mänsklig värme. Jag kommer definitivt att se den! Tack för tipset Walborg.
2012-04-19

    ej medlem längre
Kan bara instämma. Din text andas medkänsla och värme... förutom att den även är insiktsfull
2012-04-19

  Mats Henricson
Viktigt, det Du skriver om här, att människor, alltid, har rätt till sin egen sexuella identitet......
2012-04-19

  aol
en ömsit klok skrift som jag ställer mej bako,
2012-04-19

  Carl O Andersson
När Drottning Kristina föddes, lär det ha skjutits 21 skott i salut. Hennes clitoris sägs varit så stor, att de tagit henne för en pojke. Kanske detta också kom att påverka henne i livet, för "hennes" uppträdande lär inte ha varit speciellt kvinnligt.
2012-04-19

  erkki
Folk behöver påminnas om detta. Uppväxten är en väldigt skör person för väldigt många. (Var kan filmen ses?)
2012-04-19
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg