Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Samma himmel, samma hav, sol och jord

Regnet öser ner
marken glänser
och allt liv växer.

Under samma himmel
vi tänker olika,
under samma sol vi
känner värme.
Jorden vi går på
ändrar underlag.
Havets skimmer
byter skepnad utifrån
väder och vind.

Människor vimlar det av,
tankar i olika språk fångar
orden, då de kommer ut.

Heder mitt i allt i hop, varför
just det?
Varför dräpa någons liv
bara för den inte är som
resten av familjen?

Kan inte förstå, kan inte
ta in att en ung kille tillåtits
förgöra för både sig och
sin syster.

Om och om igen får vi höra
om hedersmord, men vad sker?
Varför kan inte detta gå in i
människor att vi har det här också?

En flicka vill älska någon som inte är
den familjen utsett, eller vill hon
leva självständigt, men familjen
kan inte tillåta det.
Hedern vanäras, hon måste bort, så
alla andra kan få frid.

Varför är det så viktigt att hedern ska
vara kvar?
Kan inte förstå varför man måste
döda? Mord är vad det är.

Otäckt säger många, skyddar sig mot
intryck för att slippa ha en åsikt.
Är inte dessa människor mer värda?


Samma himmel, samma hav,
samma drömmar vi alla har.
Varför är det bara vissa som
får dem, medan andra måste
ge sitt liv för dem?

Samma behov, samma längtan
det vi säger alla har rätt att ha,
försvinner då hjälp inte finns att få.
Orden försvinner ner i tunnan,
fina löften osynliga då verksamma
inte vill kännas vid.

Samma jord våra fötter sätter sina
avtryck på, samma luft och blommor
vi älskar så.

Ödets vindar vill ge vissa,
ta från vissa för att överösa
till några få.
Livets lotteri kan aldrig
bli rättvist, aldrig bli snällt,
för om någon kämpar dör
en annan i samma kamp.

Andetag, hjärtslag och
inre organ är lika på alla,
Det enda som skiljer oss
åt är kulturer och utseende.

Dags att vakna nu, inse att om
vi vill få den värld alla pratar om
behöver vi jobba med våra egna
tankar innan någon annan kan ändras.


Ringar på vattnet, hav som
piskar upp vågorna längs klipporna.
Just så vågar naturen visa sin vrede.

Tänk fria tankar, släpp kraven från
andra, vårda det som du tycket är viktigt.


För mig är det lätt nära och kära,
även de som behöver stöd. Kan vara
en vän, en familjemedlem eller någon
som bara behöver säga hej.

Låt inte själviska tankar stänga ute de du älskar,
låt inte osäkerhet vinna.
Tänk på att livet kan ta slut på en sekund.





Fri vers av Filosofen2
Läst 396 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-04-25 12:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Filosofen2
Filosofen2