Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kärlekens frukter är till för att ta för sig av, smaka på. De som inte smakar dem, smakar dem inte. Kärlekens frukter smakar dem inte.


Något litet om svartsjuka och ägandekänslor






Jag tror det börjar med att man känner sig
otillräcklig och så blir man rädd för att förlora
sin älskade vilket i sig kan vara början till slutet
ibland.

Det är nog den rädslan som gör att man
efterfrågar alltmera betygelser från sin älskade
och får behov av att begränsa sin älskades
frihet, vilket ger känslan av att vilja äga

sin älskades tid, kropp och själ. Jag tror det
är då svartsjukans lilla fula huvud poppar upp
och ens känslor och beteende närmar sig
bottenstrecket.

Det finns ju förstås olika förhållanden, där
den ena försöker styra redan från början
och hålla den andra i kort koppel. Man får
kanske tänka sig för

vad man ger sig in i, även om det är svårt
redan i inledningsskedet. Man vet kanske inte
varför man gillar den andra och inte heller vad
den gillar hos en själv.

Förälskelse är ju en ganska ego tripp, medan
kärleken mer är ute efter att bry sig om och
ta vård om andra människor. Om man säger sig
älska någon och samtidigt inte kan visa det

så är det kanske inte kärlek alls, ens från början.
En del människor verkar inte klara hoppet över
från blott förälskelse till att hålla sin älskade
med så lösa tyglar

att den människan får känna på personlig frihet.
Det som om man klarar av hoppet, det kallas
för kärlek. Så grälar man av rädsla för att
luftslottet skall falla samman

innan man ens hunnit lägga grunden färdig
så där som man väl bör? När en tavla väl börjat
krackelera av olika orsaker är det nära till att den
spricker helt och hållet.




Fri vers (Prosapoesi) av lodjuret/seglare VIP
Läst 462 gånger och applåderad av 25 personer
Publicerad 2012-06-11 09:03



Bookmark and Share


  Eva Langrath VIP
Klok funderande text som svartsjukans mekanism.
2012-06-16

  LenaJohansson VIP
mm. det där är svårt men väl framställd komplicerad fråga
2012-06-12

    Birgersdotter VIP
Mycket bra text-väcker tankar
2012-06-12

  nalltuss
En sån här typisk sak där den som äger sjukdomen inte ser hur sjukt det är
2012-06-12

  Jack E. Gladh VIP
Värdefull text.
Fulländat moget
utan minsta lilla pekpinne.
Mycket bra!
2012-06-11

  Rise Little One
En värdefull text att grubbla över
2012-06-11

  Ljusletaren
Absolut sant!
Det gäller att se varandra och låta varandra utvecklas i sin egen takt. Acceptera faktum om att vi kan övervinna många hinder tillsammans om vi vill och om vi vågar ;.)

/kram
2012-06-11

  Dufvenberg
Svertsjuka är
som sagt inget annat
än ren och skär
rädsla.

Mycket intressant
ämne du skrivit om
här.

Att tro sig ha äganderätt
på partnern (eller vänner, tro
mig , det existerar).

Sparar denna
som bokmärke.
Tål att läsas flera gånger.
2012-06-11
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP