Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Grönsakslandet

Hettan brände mot hjässan och gruset sprakade under hennes fotsulor när hon gav sig ut från huset att söka något att äta.

Hon såg den brända mittsträngen, som en ryggrad att hålla sig till och följa.

Hon hörde ett porlande, som av barnskratt från en dagisgård när trehjulingarna just tagits fram. Hon gick dit och fyllde vattenflaskan.

Som vakter runt slottet stod de runda olivträden, hon kände på silverbladen, snart skulle de bära frukt.

Framme väntade brädinklädda odlingsbänkar i den levande frukt och grönsaksavdelningen. Som att se i verkligheten något hon bara hade sett på teve.

Ingen röd plastkorg, men en riktig korg av flätade grenar.

På denna verkliga grönsaksavdelning, långt ifrån Coop Forums mekaniska fågelsång plockade hon kindvarma tomater från hjässhöga plantor.

Hon lutade sig över smultronplantorna, doften från de två halvmogna smultronen i solen kändes starkare än den dyraste parfymen på Arlandas TaxFree.

Steninbäddade vinrankor med vindruvsklasar, ännu att växa till sig från vinbärsstorlek till fullmogna druvor.

Hon fyllde korgen med ludna bondbönor, blanka paprikor och repade några nävar rucolla och bladsallad.

Vandrade tillbaka mot huset, gräset knastertorrt under hennes fötter, skuggan var kort.

Vid den porlande bäcken hon satte att svalka sig i skuggan. Kände kylan mot benen från vattnet som rann förbi, utan att nudda vid det som porlade förbi.

Gick in med korgen, satte ner den på kaklet. Svalkan nu mot bara fotsulor. Skar tjocka skivor av alla grönsaker, lade i glasskålen, hällde olivolja och vinäger. Strödde flingsalt.




Fri vers av Ewa Åkerlind
Läst 492 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2012-06-18 19:26



Bookmark and Share


  Minkki VIP
Tack för resan - "ett porlande, som av barnskratt från en dagisgård när trehjulingarna just tagits fram" vilken festlig beskrivning :-)
2012-06-20

  Anya VIP
Tankarna för mig till ett annat land där vegetationen är glödande. Fint skrivet.
2012-06-19

  Eva Langrath VIP
Tack för den fina vandringen i grönsakslandet, jag förnimmer både smak och doft av dina ord.
2012-06-18
  > Nästa text
< Föregående

Ewa Åkerlind
Ewa Åkerlind