Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Odysseus längtan efter Penelope











 


Intro:

Poseidon sades vara bror 
till överguden Zeus och 
till underjordens gud Hades

*

Poseidon var fader till Polyfemos 
den enögde jätten och cyklopen

*

Odysseus dödade Polyfemos
och fick en fruktansvärd fiende 
som gjorde allt för att hindra 
honom att komma hem efter
det Trojanska kriget. 

*

Sex verser med rimflätning: 
1-3  ~ 2-4

Odysseus längtan

Ithaka, mitt älskade saknade Ithaka
när får jag åter beträda din fagra mark
när får jag åter se min älskade maka
längtan efter henne är mäktigt stark

Långa fjärran år har gått
men mitt minne bleknar ej
och längtans törst har sått
en övermäktig längtan i mej 

Vindar och vatten för mig åter hem
över djupa vatten, gör mig stark
för mig till min älskades säng
låt mig beträda Ithakas mark

Troja och hästen är nu minne blott
och jag suktar efter min älskade
Penelope så många år har gått
jag efter dig trår, gudarna nu jag be

För mig hem du stolta vind
vatten, strömma de rätta vägarna 
Ithakas unga rosenkransar bind
Så att vi kan höja bägarna

Åren av saknad med äventyrens sådd
tio år har tagits från mig på denna färd
Jubla ska jag när hemmahamnen är nådd
jag längtar i min saknad hemmets härd

*


 '  




Bunden vers (Annat versmått) av DanSan
Läst 860 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-07-26 21:45



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Snyggt!
2012-07-28

  Carl O Andersson
En god analya av Rita.
Bravo Danne
2012-07-27

    ej medlem längre
Mytologier har varit ett ämne att djupdyka i för diktare under alla tider. Vissa har lyckats att tillföra något nytt men för det mesta är de bleka upprepningar av vad som har skrivits förr.
Den här dikten tillhör dem som tillför någonting nytt! En enkel rimflätning istället för ett svårt versmått på bekostnad av ord och meningar i berättelsen. Mycket bra! Jag är dock en aning skeptisk på rim i fjärde versen: älskade och be. Kort på älskade och lång på be. Men för övrigt älskar jag texten i sin helhet!
2012-07-26
  > Nästa text
< Föregående

DanSan
DanSan