Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Repris av ett hembesök jag minns alldeles särskilt från mina provinsialläkarvikariat i Norrland på 60-talet och som finns med i min bok, ”Ur en läkares dagbok”, som kom ut 2017.


Sömngångaren

Under ett provinsialläkarvikariat i Norrland på sent 60-tal, när jag hade en av de ständigt återkommande helgjourerna, blev jag en tidig söndagsmorgon uppringd av en orolig mamma som just hittat sin 5-årige son okontaktbar i sin säng i barnkammaren. Pojken, som annars brukade vakna först i huset, gick den morgonen inte att väcka. Till saken hör att det vid regementet i trakten nyligen hade inträffat ett fall av epidemisk hjärnhinneinflammation hos en värnpliktig och befolkningen i trakten oroade sig, med visst fog, för att de, och inte minst deras barn, skulle komma att smittas av denna allvarliga sjukdom.

"Tror doktorn att vår lille Sven har fått hjärnhinneinflammationen"?

undrade mamman förtvivlad och bad mig komma genast. Väl hemma hos familjen fann jag pojken liggande på rygg i sin säng okontaktbar och lätt snarkande. Han var påtagligt röd i ansiktet. Förldrarna, som var med i rummet vid min undersökning av pojken, var förstås mycket oroade. Jag konstaterade att pojken inte alls var nackstyv. Just nackstyvhet är det vanligaste och nästan helt obligatoriska symtomet vid hjärnhinneinflammation. Innan jag mätte pojkens kroppstemperatur böjde jag mig ner över honom för att lysa i och undersöka hans svalg för att försöka utesluta halsfluss. Jag kände då en stark spritdoft. Pojken var alltså kraftigt berusad, något som omedelbart förklarade hans symtombild. Samtidigt som detta besked förstås lugnade föräldrarna skämdes de nästan ögonen ur sig. Det framkom att parets barskåp alltid var låst och dessutom att pojken flera gånger hade gått i sömnen senaste månaderna. I köket på golvet i skafferiet stod en stor, halvtom damejeanne med svagdricka, en dryck som oftast hade en alkoholhalt på 0,6 volymprocent, en på den tiden fortfarande vanlig bordsdryck oftast av fabrikatet EBE-dricka. Mamman mindes säkert att den stora flaskan varit nästan full dagen innan. Troligen hade lille Sven under natten känt sig törstig och gått ut i köket för att dricka. När han inte nådde upp till vattenkranarna över diskbänken mindes han EBE-drickan i skafferiet och drack sig otörstig ur den. 5-åringen var ganska storvuxen och det kunde räckt att han öppnat den stora flaskan och lutat den för att kunna dricka. Huruvida pojken klarat av allt detta i sömnen förmäler inte historien. Föräldrarna hade båda sovit och inte hört något ovanligt under natten.

Innan jag lämnade familjen fick föräldrarna beskedet att pojken var fullt frisk och att de endast behövde låta honom få sova ruset av sig. För säkerhets skull poängterade jag att jag hade tystnadsplikt och att de själva fick avgöra om de skulle dela med sig av händelsen till nära och kära. Även om händelsen har en lätt komisk anstrykning kunde jag hålla mig för skratt under detta hembesök, vilket läkare för övrigt bör göra under alla hembesök om inte patienten berättar en rolig historia. Hade pojken, med sin ringa kroppsvikt, druckit ännu mer svagdricka den natten kunde han mycket väl ha avlidit i akut alkoholförgiftning eller kvävts av en kräkning. Troligen skulle föräldrarna allvarligt komma att förmana pojken att inte göra om det han gjort den natten och kanske satte man även ett lås på skafferiet.
Prosa av limerick VIP
Läst 818 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2012-08-09 10:19Bookmark and Share


  aol
Jag har boken så bra den är jag fastnade i den läste från pärm till pärm
Och det är ju din verklighet,
2020-03-01

  irenecbcn
Bra som sjuksköterska älskar jag att läsa lol...??
2016-04-27

  lodjuret/seglare VIP
Fantastiskt vad lik verkligheten är om en jämför med skrönan. Jag hade annars lätt kunnat tro det hänt i verkligheten om jag serverats historien som just skröna. Med tanke på detta är det skönt att veta att en riktig doktor berättade om händelsen som ett minne från förr och det känns äkta och ärligt också. Tack för att du berättade så uppriktigt. En får allt hoppas att han inte upprepade historien så där en tio år senare eller så. Pojken alltså, inte doktorn.
2015-09-05

    Bodil Sandberg VIP
Javisst ett lås och inget mer med det!
förbrukande av spritdrycker i den åldern är icke av godo..som sagt visserligen är det en komisk anstrykning här men det blir väl så efteråt när man vet följderna ...det kunde ha gått j-a illa!
tack för att du delar med dig -
jättebra berättat och skriftat ur dåtid och smått chockerande upplevelse
2015-01-26

  walborg
En fin historia - tack
2013-11-10

  aol
gillar en bra historia cvännen,
2013-04-29

    tramp
En fin liten historia detta ! Bra skrivet
2012-08-10
  > Nästa text
< Föregående

limerick
limerick VIP

Mina favoriter
Hålla truten-limerick