Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Fåtölj.






Jag ser på livet

det tårdrypande
hudnypande,
liksom i förbifarten
åtnjutande.

Det är som i en film.
Precis som i en film,
där man påstår att allt känns som
att det är precis som i en film.

Sen upptäcker jag filmduken.
Sen känner jag skygglapptäcket
kring öronen, fram och förbi
min sidoperiferi.



I den halvcirkel
som ryggskyddar
mot mörkerrädsla
och bakomlevande oväsen,
där sitter jag och vräker

äter popcorn och känner mig säker.









Fri vers (Fri form) av Bubamara - Maria Zakrisson
Läst 535 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2012-08-29 10:54



Bookmark and Share


  Burn
du har en väldigt bra förmåga till att lägga samman konkreta saker med djupare symboliska betydelser så att de känns fysiskt nära. det här börjar också med ett starkt melodiskt rinnande, som att man bara sköljs med i det som flimrar förbi, och jag tycker om blandningen av uttryck i första strofen: tårdrypande, hudnypande och åtnjutande; de kan dra åt så många olika håll.

"Sen upptäcker jag filmduken" - väldigt bra mening direkt efter andra strofen. och sedan kommer det som drar i det lite mer mörka, i det skrämmande, i det bakom ryggen. det är där skygglappstäcket har en stor funktion - och det kan användas i alla vinklar.


"I den halvcirkel

som ryggskyddar"


det tycker jag om, väldigt fint uttryckt! där för du verkligen ihop abstrakt symbolism med inre djup på ett konkret fysiskt sätt. mycket bra.

och sen det underbara slutet:

"där jag sitter och vräker


äter popcorn och känner mig säker"


fasen vad bra!

och hela texten blir som en komprimerad film i sig, som ett drama på trettio sekunder, där man kan se, om man vill, slutraderna som att personen betraktar dels sig själv och dels en film. för texten börjar med att se på livet och det skulle kunna gå att se filmaspekten som en återspegling eller en parallellbild i själva ögonblicket. och jag måste säga att slutstrofen drar ihop allt på ett suveränt sätt, jag se både allvar och glädje på samma gång där, precis som texten som helhet berör dessa båda ändpunkter. plus att de två sista raderna är skrivna med en härlig glimt i ögat.

en liten tanke jag får är att skygglappar kan användas dels som bild för att inte klara av att se något eller för att skärma av något som skrämmer, men också för att ta bort störande saker som stjäl uppmärksamhet från periferin, och jag tänker då på t ex skidskyttarna, de har skygglappar på sina gevär för att stänga ute störande faktorer. när man vill se något väldigt bra så behöver man fokusera på det och då stänger man ute saker som är irrelevanta.

sedan är skygglappstäcke en härligt ord, det vidgar hela skygglappskonceptet till något större.













2012-10-04

  Daniel_78 VIP
Hejdundrande va bra och vad glad jag blir. Och vad mysigt det låter. Oj vad jag smörar på (popcornen)!
2012-09-04
  > Nästa text
< Föregående

Bubamara - Maria Zakrisson
Bubamara - Maria Zakrisson