Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Några reflektioner kring det amerikanska presidentvalet.


Valet i USA.

En hel del kritik kan riktas mot presidentvalet i USA, både vad gäller förutsättningar och genomförande. Här kan nämnas pengarnas betydelse för möjligheten att bedriva en framgångsrik kampanj; svårigheterna för minoriteter, fattiga och heltidsarbetande att rösta, b.la avhängigt de i vissa delstater krångliga röstsreglerna; icke att förglömma alla de som var utestängda från att rösta, samt den betydelse negativt kampanjande kom att få.

Trots detta slås man av dynamiken och styrkan i opinionsbildningen. Hur människor av alla kategorier (I vilken utsträckning man nu ska placera människor i "kategorier"?), och från alla samhällsskikt, med oerhörd kraft, entusiasm och i stort antal engagerar sig i den demokratiska processen. Som utomstående betraktare bar jag på valdagen på både en intuitiv känsla och en empirisk slutsats av att majoriteten av väljarna faktiskt hade lyckats utkristallisera åtminstonde några av de mest särskiljande ståndpunkterna.

Sammantaget ger det mig intrycket av en relativt väl fungerande demokrati vad gäller valprocessen på nationell nivå; dock med vissa allvarliga brister. Den nära nog totala yttrandefriheten kan stå som exempel och symbol för båda dessa sidor. Å ena sidan den mycket stora tillgång det är för både individ och samhälle att man fritt kan framföra sin åsikt, å andra sidan den svans av hat, illvilja och okunnighet som frodas i dess spår.

Systemet med ett antal elektorsröster för varje delstat där den procentuella fördelningen mellan partierna kan skilja sig markant från fördelningen av det totala antalet avlagda röster, förvånar nog fortfarande ett stort antal svenskar. Här är det viktigt att minnas att en av den amerikanska statsbildningens grundprinciper är fundamentalt annorlunda än för ett land som Sverige. USA är en federation, en "frivillig" sammanslutning av självständiga stater; inom federationen betecknade som delstater.

Inom denna nationsbildning bevarar de ett stort mått av självständighet. De har eget parlament (Congress), verställande organ (guvernör), och en egen högsta domstol. Inom områden som hälsovård, utbildning och rättsväsende har de stor frihet att själva forma sin politik.

Det är sålunda delstaterna som via sina elektorer utser federal/nationell president, och det väljarna i respektive delstat röstar fram är den partipolitiska fördelningen av dessa elektorer. Den presidentkandidat som får flest röster i en delstat, får alla dess elektorsröster.

Jag är mycket glad över att Obama vann valet och förhoppningsvis kan fortsätta implementeringen av den allmänna sjukförsäkringen; förbättra de ekonomiska möjligheterna för fattiga elever att studera vidare på college och universitet; få till stånd resultatinriktade och verklighetsbaserade förhandlingar med det republikanska partiet för att minska på budget-och handelsunderskott m.m.
Skattehöjningar är en ofrånkomlig del av en sådan överenskommelse. Och kanske viktigast av allt, forsätta och intensifiera omställningen till en mer miljövänlig energiproduktion, i kombination med ett utökat och intensifierat internationellt samarbete.

Valresultatet ger också republikanerna en möjlighet att hitta tillbaka till en mer rimlig, realistisk och verklighetsbaserad politik; en agenda som står i bättre samklang med det nya USA som växer fram. De har, om inte annat, en mycket stark och solid grundtes: först som sist skapas reda pengar och läggs grunden för allt verkligt välstånd av hårt arbete och fria företag inom ramen för en marknadsekonomi med klara och fungerande spelregler.

Men det finns också ett flertal andra. Vikten av individuell frihet omfamnas av det överväldigande antalet amerikaner. Men friheten att leva och forma sitt liv så som man själv önskar, förutsätter också en frihet från...fattigdom, sjukdom, bristande möjligheter till utbildning m.m. Det förutsätter, menar jag, förutom ett starkt civilsamhälle, en stark federal stat med väl fungerande institutioner. Grunden för detta är i sin tur ett juridiskt system som garanterar allas likhet inför lagen; ett system där ekonomiska villkor inte tillåts fälla avgörandet- Här står, menar jag, framför allt det republikanska partiet inför ett stort behov av omprövning.


"Jag är hoppfull i kväll. Jag har aldrig varit så hoppfull för Amerika. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån. Det spelar ingen roll om du är svart, vit, asiat eller latin-amerikan. Ung eller gammal. Handikappad eller inte. Homo eller hetero. Alla ska klara sig i Amerika."

(Ur Obamas tal på valnatten)



















Övriga genrer (Essä/Recension) av Olof Lagerhorn VIP
Läst 552 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-11-12 21:27



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
Det var god information
hur "Valet i USA sker" från
början till slut. Tack! Nu har
jag efter detta bättre inblick
i hela proceduren. Jag följde
valet hela natten, men somna-
de vaknade när de sa att
Obama segrat! Det gladde
mig och jag somnade bums!
Sparar den som uppslagsbok!

2012-11-12

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Ja, vackert tal, man klarar sig ur allting med en sådan ideologi.
Vacker sammanfattig, bårde lära sig Sverige också.
Tack för en fin litterär artikel om Amerika där 80 % av invandrare är svenska emigranter från allas tider.mvh Diana


2012-11-12
  > Nästa text
< Föregående

Olof Lagerhorn
Olof Lagerhorn VIP