Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

flugan

ROLLER:
LAMIN
SONJA


Ett trapphus.

LAMIN (för sig själv)
Det är så mycket flugor överallt, hellre dör jag än sopar upp alla dessa flugor.

SONJA
Du kan spela musik för dem.

LAMIN
Spela för dem? Jag kan inte spela, hellre dör jag än spelar för alla dessa flugor.

SONJA
Flöjt, violin, piano.

LAMIN
De är ändå döda så vad spelar det för roll? Vem är du? Vem är det jag pratar med?

SONJA
Om jag vore en död fluga hade jag velat att du spelade för mig.

LAMIN
Du är ingen död fluga, så mycket vet jag.

SONJA
Jag samlar på döda flugor, jag vill inte att du sopar upp dem.

LAMIN
Jag kan inte spela sa jag ju.

SONJA
Ibland dricker jag ett glas med döda flugor, sedan spyr jag upp dem. Jag blir som pånyttfödd.

LAMIN
Är du sjuk i huvudet?

SONJA
Jag har sett dig kasta boll med pojkarna på gården men egentligen vill du bara vara här inne och prata med flugorna.

LAMIN
Prata med flugor? Herregud! Prata med flugor?

SONJA
Du pratar med en fluga nu.

LAMIN
Är du sjuk i huvudet? Va? Ja, du är fanimig sjuk i huvudet!

SONJA
Vem jag är? Väldigt stor och väldigt liten på samma gång, liksom tiden är stor och tiden är liten och världen är stor och världen är liten men människan, den är bara liten.

LAMIN
Du samlar på flugor sa du? Ta och få ordning på det här skräpet då.

SONJA
Det är så synd att du inte förstår. Ja, det är verkligen synd.

LAMIN
Förstår vad? HERREGUD! FÖRSTÅR VAD? SJUK! DU ÄR SJUK! TA DINA FLUGOR OCH LÅT MIG STÄDA I FRED!

SONJA
Vill du att jag spelar för dig? Jag kan spela för dig på min violin.

LAMIN
Varför äter du flugor? Varför pratar du med mig?

SONJA
Det är en ljuvlig känsla att födas och det är en ljuvlig känsla att dö. Allt däremellan är så ljummet. Som dagar utan fylla och dagar utan sorg. Hur smakar dina inälvor? Du tuggar så högt och suger så hårt. Det måste vara gott.

LAMIN
Är du sjuk?

SONJA
Alla är sjuka på sitt sätt. Jag har sett dig äta dina inälvor. När du skrattar till exempel. När du gråter, du gråter ofta.

LAMIN
När? NÄR har du sett mig gråta? Jag har aldrig träffat dig förut. Du vet ingenting om min fylla, min sorg, mina inälv... Är du sjuk? Inälvor? Skulle jag äta mina egna inälvor?

SONJA
Åh, som du grät när du svalde ditt hjärta. Åh, som du grät. Sedan, när det flög ut. När hjärtat flög ut och du spydde på varje golv och varje tak. Åh, jag har aldrig sett dig så lycklig som när den smärtan lämnade dig.

LAMIN
Jag förstår inte. Jag förstår inte vem du är. Jag förstår inte vad du säger.

SONJA
Jag är flugan som surrar i ditt huvud. Det är inte meningen att du ska förstå.




Övriga genrer (Drama/Dialog) av tigermilk
Läst 285 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2012-11-14 15:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

tigermilk
tigermilk