Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Minns Avenyn

Minns Avenyn
när isen skruvade
och bröt alléns köer
av råmande bilar
i fullständig blindhet
för rött eller grönt
stort eller smått
dag eller natt

när det vita från havet
smög på jättetår
över domkyrkotak
och kopparmärrar
storakrokaner
och nilsericsonar
i brons
och grönärg

när det knackade
på uteserveringarnas
putsade ögon
av pilkingtonglas
och detta kalla
detta stora
öppnade gapet
för att plantera vinterns rosor

och människorna därinne
såg kölden komma
som en förvuxen morra
från Finlands tundror
komma för att bygga ett nytt land
ovanpå det gamla
och en ny trädgård
där Trädgården var

en ny ordning
för de blå spårvagnarna
och med nya namn
på Palais och Röhska:
- Ishavsslottet,
Klädnadernas tempel -
och med ögon
känsliga för vitt


Det var ett Göteborg
som ännu levde
under skorporna av vinter
under tyngden av snö
och mitt minne
var en hand i min vante
och den var varm
och tillhörde en annan

och solen fanns i väster
långt utanför Vinga
och sov under havets tak
och vindarna lekte
med taksprångens isxylofoner
och allt var stilla
och allt var en dröm
om kakao och gitarrer


Minns det så, drömmer det så
lever det vita
med den främmande handens värme
nära min egen
med Avenyn som ett stråk
under tundran från öster
Och jag kan höra en mumin mumla
vid Poseidons fötter




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 489 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2012-12-04 10:24



Bookmark and Share


  vera gade VIP
Härligt att läsa...under Poseidons fötter gungade även jag på de grova kedjorna - för 75 vintrar sedan - då låg snön tjock och vi skidade till skolan.
2012-12-11

    Ken Cassel
Bra Peter -.¤
2012-12-06

    ej medlem längre
Hjärtat är med .. :)
2012-12-04

  Ingela Svenson VIP
Du fångade mej, rakt av, i isgreppet och Göteborg, mycket bra!
2012-12-04

  surface to air
"..Det var ett Göteborg
som ännu levde
under skorporna av vinter
under tyngden av snö
och mitt minne
var en hand i min vante
och den var varm
och tillhörde en annan.."

Oj så fint! Berör
2012-12-04

  Rise Little One
Vackra minnen om fina Göteborg...
2012-12-04
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP