Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kvinnor som älskar brottslingar



Kvinnor som älskar brottslingar
”Det handlar om en känslomässig brist”

Källarpappan Joseph Fritzl har fått hundratals kärleksbrev.

Ökända brottslingar som Tony Olsson och Juha Vajlakkala har också fått massor med brev skickade till sig, av kvinnor.

Varför skriver en kvinna till erkänt farlig man i fängelse?

– Det är ett uttryck för en känslomässig brist, säger Jenny Palm, som skriver en bok om fenomenet.

Jenny Palm försöker hitta ett svar på varför vissa kvinnor går så långt som att ta kontakt med män i fängelse, män de inte ens har träffat. Hon är journalist och har gjort mängder av intervjuer med berörda kvinnor, interner, fängelsepersonal, präster och psykologer.

– Uppväxten är viktig. Det handlar nästan alltid om kvinnor som haft det tufft, som mår dåligt, säger Jenny Palm.

För en kvinna med en uppväxt där exempelvis missbruk eller våld har förekommit, kan det ibland finnas en känsla av att inte riktigt vara en egen individ. Det blir hon först när hon träffar någon och blir bekräftad. Bekräftelsen blir ännu större om man är tillsammans med någon som har synts i media.

Ett bankrån kan för dessa kvinnor vara ett uttryck för styrka och handlingskraft och därför något positivt, något manligt.


Delvis biologiskt

Psykologen Björn Lagerbäck menar att det till en viss del kan vara biologiskt.

– För de här kvinnorna förefaller männen vi pratar om som kraftfulla. Honan i djurriket söker sig till starka hanar som kan ta hand om dem.

Sedan kan detta vara biologiskt ineffektivt ur andra aspekter, som risken för att kvinnorna råkar ut för en våldsam man eller själva dras in i kriminalitet.


Media viktiga

Jenny Palm undersöker fall där kvinnor och brottslingar inte känt varandra tidigare, utan fått kontakt via brev eller kontaktannonser. Hon har sett ett visst samband mellan mediebevakningen och brevskickandet.

– Det är killar som figurerar i media som får brev. Det handlar ofta bara om en kort period, precis när fallet uppmärksammas. När de sedan sitter inne kanske de uttalar sig om någonting i media och då kan det komma nya brev. Media fungerar som ett slags skyltfönster.

Men hon säger också att brevskickandet minskat, jämfört med 1970-talet. Det tror hon beror på att det rådde en annan typ av kriminalpolitik då, där gärningsmannen sågs som ett offer för omständigheter, och att man kunde behandla bort kriminalitet. Detta färgade medias bild av brottslingarna och de romantiserades på ett annat sätt än i dag.

– Vi har till exempel Svartenbrandt. Han framställdes som någon slags Robin Hood fastän att han begått grova brott. Det kom bokstavligt talat säckvis med brev till vissa brottslingar på 70-talet, säger Jenny Palm.

Idag ropar man istället efter hårdare tag och mediebilden har förändrats. Brottslingarna är inte längre de ”coola hjältarna”.


Vill leda rätt

Det finns kvinnor som dras till kriminella, lite farliga män som begått brott som stöld, bedrägeri eller narkotikabrott. Sedan finns det kvinnor som skriver till mördare, pedofiler och våldtäktsmän. Jenny Palm skiljer på dessa.

– När man skriver till en mördare eller våldtäktsman, som Joseph Fritzl, då tror jag att det handlar mer om att man vill ta hand om mannen, omvända honom och leda in honom på ”den rätta vägen”.

Det kallas ibland för Florence Nightingale-syndromet. Ofta nämns det när personer förälskar sig i den de vårdar, exempelvis sjuksköterskor eller kriminalvårdare som blir kära i sina patienter respektive interner. Men det används ibland också som en beskrivning av någon som mot alla odds vill hjälpa och omvända en brottsling.

Även Björn Lagerbäck tror att någon slags önskan att ”ta hand om” ligger bakom.

– Det handlar om någon slags modersinstinkt, man vill omvända en kille. Det är precis som när det gäller misshandlade kvinnor. Då framgår det ofta att de tror sig se den där lilla sårade pojken längst inne och vill rädda honom.

http://www.aftonbladet.se/wendela/article11919309.ab




Övriga genrer (Essä/Recension) av mik mikelson
Läst 928 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-12-16 09:17



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Kajsa Grytt berättar i sin bok om hur hon besökte Hinseberg och hade konsert tillsammans med fångerskorna där.
2012-12-16

  Lavinia Röd
Varför kommer ingen och hälsar på våra kvinnliga fångar på våra svenska fängelser? De får inte särskilt mycket brev eller stöd heller och ingen väntar på dem när de kommer ut. Männen däremot har alla sina besökstider bokade med släktingar, fruar, vänner och flickvänner. Jag tror att det beror på att samhället är mycket mer toleranta med att män begår brott, det känns lite mer naturligt att de gör det. En kvinna däremot som gör det bryter mot könsnormen och stigmatiseras. Detta till trots att kvinnorna mycket sällan begår våldsbrott och övergrepp utan ägnar sig åt bedrägeri och narkotikabrott för att finansiera sitt missbruk.
2012-12-16

    ej medlem längre
Eller den spottande fräsande självutnämnda profeten ävenså..
2012-12-16

    ej medlem längre
Läs Gunnar Bergströms "Kriminalitet som livsstil". Visst är det så, maka söker kaka. Men detta fenomen är egentligen större problem än många inser, då detta handlar om "kärlek" egentligen. Barn av idag blir manipulerade kring vad "kärlek" är genom ett världsligt arv som bärs vidare som är skapta för att kontrollera & styra det kreativa undermedvetna. Vilket leder till ett andlig och känslomässig tomhet hos vuxna som bär de underutvecklade barnet in i "nya relationer där man ska få just den där "kärleken" som fyller ihåligheten. Alla beroenden är komna ur en bundenhet till "eros" eftersom ett underutvecklat tillstånd där inte det har antingen funnits grund till att mogna genom de fyra kärlekarna eller brist på vilja & insikt. Tanten på arbetsförmedlingen du möter eller kirurgen på sjukhuset kan vara mycket mer insjuknad i kriminalitet än en bankrånare. Boken jag tipsade om beskriver ganska bra om systemet på insidan som driver den kriminella, ofta i total omedvetenhet därför att samhället ser enbart kriminella på det viset världen har valt att uppenbara dem..
2012-12-16

  Larz Gustafsson VIP
Inte alls. Könsrollerna är bra och bör bevaras.
2012-12-16

  Lavinia Röd
Det handlar om sjuka könsroller om du frågar mig.
2012-12-16

  Larz Gustafsson VIP
Kvinnor som åtrår farliga män är sjuka i huvudet.
2012-12-16

  Tarras
Ytlig kommentar i periferin: Efter att härom veckan ha frågat runt bland kvinnor jag känner blev slutsatsen att de flesta kvinnor känner att de behöver en farlighet i mannen. De gifter sig ofta med en snäll man men åtrår farliga spännande män.
2012-12-16
  > Nästa text
< Föregående

mik mikelson