Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Till min gamle vän Bernie

Jag tror att det var mörkret som gjorde oss vänner, en gång i tiden. Eller tycker du att det är ett deprimerande sätt att se det? Jag såg upp till dig så mycket och plötsligt en dag såg du mig också. Vi var så trasiga, vi två. Kanske försökte vi rädda varandra, men vi kunde inte ens rädda oss själva. Två blinda som ledde varandra. Och vi pratade så stort om ljuset. Det där vi båda eftersträvade så förtvivlat. Men allt vi hade att visa varandra var mörker.

Du berättade om dina bråddjup och jag försökte laga dig. Såg du någonsin mina djup? Ibland tror jag att du visste. Andra gånger tror jag att du bara såg dina egna.

En man tog mig en gång mot min vilja. Visste du det Bernie? I tio år har jag gömt den hemligheten i mina kupade händer. Nu måste jag släppa den fri. Den trasar fortfarande sönder mig inombords, när jag försöker gömma den.

Kommer du ihåg vad du sa till mig den där morgonen på balkongen? Du var inte där men du insisterade på att jag måste ner till jorden. Du ville att jag skulle lyssna till dig barfota i gräset. Men jag kunde ju inte. Jag kunde inte.

Jag vet att du anser att jag svek dig. Kanske flera gånger om. Hon som du föraktade så djupt sa mig en gång att du förlåtit mig. Jag höll med så klart. Lovade att ringa dig. Men vi vet att det inte var sant. Du var skör, sa hon. Är vi inte alla det? Tänkte jag. Sköra som glasfåglar. Andra är bara spegelglas.

Din syster säger att du har ljus i ditt liv nu, liksom jag. Är det inte fint? Borde vi inte vara lyckliga? Jag är lycklig. Och rädd. Det visade sig att det är lätt att skapa ljus, Bernie. Vet du det ännu? Det svåra är att hålla det vid liv sen. Har du hittat någon som lyckats? Eller tror du fortfarande att de som brinner klarast är de mest förljugna?

Det jag skrev den där dagen står kvar Bernie. Minns du vad det var? Och för vad det är värt så har i alla fall jag förlåtit dig. För länge sen. Visste du det?




Fri vers (Fri form) av embla
Läst 159 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2013-01-27 14:39



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

embla