Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


kapitel 11


Endagsupproret

 

 

En dag varar upproret. Endagsupproret mot de som äger, och styr över, Blomma. Högste chefen, eller managern, heter Per-Allan eller något annat dumt, och återfinns i en länstol på Stora husets övre plan. I ett mycket litet rum med snedtak och takfönster håller han sina sällsynta audienser.

En kille som inte fick vara kvar, åkte hem och dog av en överdos heroin. Nu skall polisen kopplas in, politikerna, Gud skall kopplas in! Allt är Blommas fel, och mobben - pöbeln - skall ställa dem till svars på riktigt. Jag håller mig i upprorets kant, jag hade knappt ens sneglat åt killen som försvann och är inte engagerad på samma sätt som Inger, som äger allas förtroende och som talar argt vid minsta felsteg från hennes anhängare, eller från hennes dolda motståndare, de som ligger nedgrävda i skyttevärn och aldrig kommer fram förrän kriget är slut.

Per-Allan säger att inget formellt fel har begåtts, och upproret kommer av sig och går och sätter sig i utemöblerna och dricker kaffe och röker istället. Jag kan se dem ånga av sig och komma till ro med sin maktlöshet.

Jag försöker komma till ro med min maktlöshet som jag varit utlämnad till under många månader nu, med början på avgiftningen, inlagd på avgiftningens tempel; det mytomspunna Maria Pol, där alla som betyder något i dessa våra kretsar har vistats och alla har att berätta skräckhistorier därifrån; om dödas ben och bleka fötter man skymtat i gläntade dörrar, om gamlingar som blivit skymfade av inhyrda läkarrockar, om en enstaka B-kändis man sett i korridorerna, som slingrar sig i varv på varv runt glasburen där fångvaktarna sitter och slamrar med sina nyckelknippor och sockerpillsburkar med riktiga etiketter.

Man luras lätt att tro att man been around, men det har man inte, det är bara de som inte klarade sig med livet i behåll; helt enkelt de som dött den svåra döden, den meningslösa, utsatta döden, som been around.

 

 

 

 

 

 
Prosa (Roman) av Catharina Edin
Läst 383 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2013-01-28 19:47Bookmark and Share


  anits VIP
Mycket berörande
2013-02-05

  Yrre VIP
Berör!

2013-01-29

    ej medlem längre
Been around! Javisst.Du är bra på detta Catharina!
2013-01-29

  Vinnie
Det här är bra. Måste läsa det igen.
2013-01-29

  Ingela Svenson VIP
Bra som Faan! Särskilt de sista stroferna! Been around, jojo!
2013-01-28

  Nanna X VIP
roman. yeah! go baby!
2013-01-28
  > Nästa text
< Föregående

Catharina Edin
Catharina Edin