Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Palatskupén

I en tågkupé satt tio resenärer
den enda prydnaden var rosor på ett bord
passagerarna var revolutionärer
lika väl i handling som i ord

I grannkupén satt fem reaktionärer
mitt bland möbler av marmor och av guld
de drack Champagne och gjorde upp affärer
och de skrattade åt andras djupa skuld

I palatskupén de stormade in med vapen
fyra män med laddade gevär
de slängde av de fem herrarna och sa: män,
det är vi som borde sitta här!

De fyra ropade dit sina sex partners
släpp det gamla, de manade dem krasst
de sex sprang efter, ”mot förnyelse, kamrater!”
och lämnade rosorna bakom sig i sin hast

I en tågkupé satt tio karaktärer
beväpnade bland marmor och bland guld
men de var inga revolutionärer
och deras glöd försvann och blev till skuld

Men i grannkupén fanns inga resenärer
bara vissnande rosor i en vas
som en varning till revolutionärer
att förnyelsen det sanna slår i kras




Bunden vers (Rim) av jojelo
Läst 237 gånger
Publicerad 2013-04-05 21:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

jojelo