Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

I vägskälet


Blev stoppad av polisen idag. De påstod att jag hade cyklat mot rött. Då jag av någon anledning inte kunde påminna mig om att ha sett varken något rött eller grönt ljus svarade jag häpet ”Jasså?”. Och när jag sen även hävdade att jag inte ens sett deras stora, stora piketbil när jag cyklat förbi dem fick de något fundersamt i blicken. Vilket kan vara förståeligt. Men det tycktes ändå som om de trodde på mig när jag sa att jag tänkt på annat när jag snitslade mig fram genom korsningen Götgatan/Folkungatan.

Sen sa de ”Vet du att det är nationella trafikveckan denna vecka”? Självklart visste jag inte det. Därefter överlämnade jag mitt körkort till dem för att de skulle undersöka om jag var en sån där cyklist som notoriskt kör mot rött och därmed dragit på mig ett antal böter. Ifall det händer att jag även annars kör mot rött låter jag vara osagt men någon bot har jag iallafall inte ådragit mig. Vilket de kunde konstatera.

De pratade väldigt mycket, poliserna. Mest hela tiden faktiskt. De ville upplysa mig om hur farligt det är att cykla mot rött i en korsning som denna och vad som kan hända, att man kan köra på någon och bli påkörd av andra och att jag ju måste tänka på dem som eventuellt skulle behöva plocka upp kvarlevorna efter en påkörd och möjligtvis död människa – åtminstone det borde jag ju tänka på! ”Du vet väl att detta är den korsning där flest cyklister dör?” sa de.

Jag lyssnade ivrigt och nickade instämmande till allt de sa och bedyrade att jag i vanliga fall aldrig skulle köra mot rött och hade det inte varit så att jag hade så oerhört mycket att tänka på idag så hade det naturligtvis inte hänt. Naturligtvis inte!

Huruvida alla deras förmaningar och allt deras mässande var ett uttryck för statligt översitteri och ett behov av förkrympta själar att mästra eller var ett uttryck för omtanke skulle kunna handla om perspektiv och vara en tolkningsfråga. Men eftersom att de, när de lämnade tillbaka körkortet sa ”Förstår inte att du inte får någon bot, trafikvecka å allt” så väljer jag att tolka deras agerande och mässande som omtanke.

Själv agerade jag inte på impulsen att kyssa dem på munnen, inte ens på kinden. Men av någon anledning så tycker jag, just idag, att polisuniformer kan vara riktigt klädsamt. Just idag tycker jag faktiskt det.Övriga genrer av AnnaMariaS
Läst 312 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2013-04-15 19:35Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

AnnaMariaS
AnnaMariaS