Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Lite tankar om pengar och liv


Staten sitter på kapitalet

Bankerna sitter så fint på sitt flis
Tills det blir en statlig kris.
De kan döma dig till tomhet
Och styr marknaden med sina utsagor
Av experter med milslånga bilagor.

Om man kommer dit med mössan i hand och bugar för direktören
Och vill låna en slant, då granskar han dig snabbt, du blir dömd i all hast.
Har du tur får du låna ett par ören.

Men oftast får man ett par kalla blickar följd av ett par frågor,
Sedan får man som Svensson en spark i baken och blir utslängd
Kyligt och naken.
Utgången i sången utgörs om du är rik som ett troll
Eller har kammat noll bland alla de tusentals arbetstillfällen
Som finns på arbetsförmedlingens sida.

Vilket leder mig till nästa stycke med ett ryck.
Då vår statliga myndighet arbetsförmedlingen
Så snällt vill oss arbetslösa stackare hjälpa.

Men för att få ett kneg gäller det att ha erfarenhet
Och hur fan får man det, om man nyss slutat skolan
Eller av annan anledning inte riktigt kunna jobba.

Detta min vän är cirkeln som aldrig sluts.
Det är bara ett enda stort ekorrhjul.

Så var rädd om ditt bo även om det är ett skjul,
eller ditt kneg även om det inte ger så mycket deg.
Ty man vet aldrig vad som komma skall.

Det gäller att redigt stå pall.
För allt vad Direktörer och Chefer och alla förstå sig på:are
Som säger sig veta vad som är bäst för just dig nu.

Trots de suttit och tittat med ett poker face på dig i en kvart.
Tydligen räcker det för att de skall veta allt vad de behöver
För att ge dig en spark i baken istället för deg och klöver.






Fri vers (Fri form) av Upplandspoeten
Läst 303 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-05-14 14:39



Bookmark and Share


  kjell-åke bearfoot VIP
förlåt, det där var väl typ som mig ? :)
2013-05-14
  > Nästa text
< Föregående

Upplandspoeten