Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Himlen kom emellan, och sufflören är inte där

Sorgen, en stillsamt väntande våg

som briserar när man minst anar

svallvågor mot våra sinnen;

saknaden

som vibrerar inombords

och som inga ord i världen rår på

 

Väntan på en nära vän som aldrig kommer

för att himlen kom emellan;

vad vet vi om tid och om rum

när några av oss inte längre är med?

när några av oss uteblir

för att himlen kom emellan

 

vilken av livets pjäser spelar vi i?

regissören tvekar att lägga ut manus i förväg -

det är improvisationsteater

och en av oss är inte längre med;

 

sufflören visste inte heller,

eller spelar en egen roll

 

imorgon går livet vidare, säger du,

men en av oss är inte med

för himlen kom emellan

 

tiden läker och stigar växer igen

men minnena borrar associationer som finns kvar

du lever kvar i våra sinnen

och vi vill inte glömma

sorgen är i resonans

tar sin egen väg längs vindlingarna

 

borta är du, men ändå här

du tittar fram längs solens strålar genom molnens glipor,

trots att himlen kom emellan

 

© Birgitta Wäppling, 23 maj 2013

 

 

 




Fri vers (Fri form) av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 953 gånger och applåderad av 22 personer
Publicerad 2013-06-06 12:58



Bookmark and Share


  Mikael Lövkvist
Jag gillar upprepningarna av uttrycket "för himlen kom emellan." Det låter både som ett mantra, och en svuren förbannelse. Du, sorgen, och din fina dikt, berör. Tack, Birgitta.
2013-06-23

  Anoo Niskanen VIP
En stark och vacker text!
2013-06-10

  Göran P Rödholm
Vacker och värdig sorgesång. "Stigar växer igen", fin och smärtsam bild.
2013-06-09

  Ulf Lagerholm
Denna text blir synnerligen intressant bl.a för att en vedertagen begreppsordning omkullkastas. Det är naturligtvis omkvädet "himlen kom emellan" jag syftar på. Vanligtvis är ju himlen något som icke kan komma emellan. Den finns ju där högt ovan våra huvuden med sitt oändliga och spegelvända djup. Textens poetik ändrar emellertid på sakförhållandet. Helt plötsligt har denna himmel transformerats till något av ett hinder, en imaginär mur, som hindrar (ett vi), oss läsare, att komma i jordisk kontakt med en "nära vän". Någon som nu är död. Den perspektivförskjutningen "gör" hela dikten.

Tack för triggande läsning Birgitta!
2013-06-09

  SpamPippiL VIP
Förluster bär med sig sorg. Speciellt de oväntade och plötsliga.
En gnutta tröst i slutet, trots att himlen kom emellan.
Vackert poetat.
2013-06-08

  Änglaögon
Vacker text som berör.
2013-06-07

  Fredrik P. VIP
Sorgens hav rikt gestaltad.
Tack!
2013-06-07

  Eva Langrath VIP
Varsamt ger du sorgen ett ansikte
2013-06-07

  Michaela Dutius
En underbar dikt - som i sin lågmäldhet ändå går rakt in i hjärtat!
Ibland kommer himlen emellan......
2013-06-06

  Piann VIP
Denna dikt griper tag i mig.
Känslan känns igen, men du sätter
ord på saknaden.
2013-06-06
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP