Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
men jag lever det liv jag valt


Jag lever inte det liv jag vill



Med huvudvärk och solens strålar
svider det under huden som tusen nålar
när osagda ord ålar sig under taggtråden
räcker inte alla de visa och goda råden
jag knäcker inte koden hur länge jag än sitter
jag läcker känslor som granater skickar splitter
för trots sol och fågelkvitter mal ett mantra:

Jag lever inte det liv jag vill men det liv jag valt

Jag lever inte det liv jag vill men det liv jag valt

Jag lever inte det liv jag vill men det liv jag valt

Och det finns ingenstans att fly den insikten
eller att jag nu är långt, långt över matchvikten
den här dikten blir en bikt men det hjälper inte långt
så länge det bittra som sitter sitter så snett och vrångt
som så mångt och mycket annat här på jorden
ligger hundar begravna inte bara i, utan också under orden
så många borden, så många måsten finns i:

Jag lever inte det liv jag vill men det liv jag valt

Jag lever inte det liv jag vill men det liv jag valt

Vill jag ha en ny lägenhet eller byta ut mitt arbete
är det bara jag som bär status quo på mitt samvete
att inte en vass machete huggit undan alla ogräs än,
att jag ännu inte putsat upp den gamla jordfräsen
jag har skrivit den pjäsen, jag gjorde koreografin
ett två tre hopp och snurr fan dansen blev inte fin
fast i periferin och lever alltför invant

Jag lever inte det liv jag vill men det liv jag valt




Fri vers (Spoken word/Slam) av Shininkagemusha
Läst 569 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2013-06-21 15:58



Bookmark and Share


  Anna H
Konstruktivt... Ja, jag gör väl ett försök då.
Jag tycker om den här texten, den beskriver något svårt så att det på något sätt ser lätt ut. Upprepningarna av matrat bidrar till malandet och jag tycker om att du hela tiden jämför med jorden, jordbruket och naturen, det som är det mest grundläggande för livet, vår överlevnad. Malandet kan i sig påminna om bonden som maler mjölet som blir till brödet vi lever av.
Jag tycker också att det blir bra när mantrat klingar av, blir färre och färre rader för varje gång du återkommer till det. Det ger en känsla av att berättarjaget mer och mer förlikar sig med tanken på att han lever det liv han valt istället för det liv han vill, kanske på något sätt finner frid, i alla fall för en stund. Kanske hjälper bikten för ett ögonblick, kanske hjälper det att få lätta på hjärtat och sätta ord på sveket mot sig själv. Kanske blir det lättare att förlåta.
Det är snyggt komponerat.
2013-08-10

  helenita VIP
Men du skriver och beskriver så bra!
2013-07-03

  Larz Gustafsson VIP
För mig är det väsentliga att jag inte lever det liv DU vill.
2013-06-21
  > Nästa text
< Föregående

Shininkagemusha
Shininkagemusha