Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
...en glimt ur mitt liv...


Alkoholen. Ett hårt grepp om en mans hjärta.

- Jag träffade pappa idag, sa hon. Jag ville egentligen inte se honom. Vi bor i en sådan liten stad, alla vet ju hur det är. Han ser ut som en gammal gubbe med kryckor och allt. Han är alldeles vithårig, han borde färga håret. Jag kommer inte och hjälper honom idag, inte. Han ville att vi skulle träffas men det ville inte jag. Jag tycker att det är skönast att komma hem till mig själv och mitt eget liv. Det är så lugnt och skönt. Hur går det med trädgården förresten? Hur går det med äppelträdet?

Jag svarar inte. Jag bara tänker på det hon sagt och försöker välja känsla därefter. Varför inte börja skriva ner det hon säger, ordagrant? Då kan jag bearbeta det istället för att jag skall vrida på mig inombords av skam och känna mig maktlös. Det är tungt att se min far, som en gång var en kraftfull man, sakta förtvinas. Jag är knappt en iakttagare, jag håller mig på avstånd. Tänk att alkohol kan ha ett sådant hårt grepp om en mans hjärta, hårdare grepp än fru, barn, arbete och livet självt. Det är förvånansvärt förbryllande. Arbetet försöker han dock hålla kvar vid längst, han är ju trots allt en väldigt dedikerad präst och vill inte gå i pension helt och hållet.

- Jag blir så trött på dagarna, fortsätter Mamma. Jag kan ju inte sova om nätterna. Katten busar ju omkring. Jag pratade med din mormor idag. Netan, hennes syster var där, hon verkar vara lite piggare idag. Ibland är hon piggare och ibland inte. Det är ju dialysen som gör henne trött.

-Solveig fyller år på lördag, säger jag.
- Jaha, hur gammal blir hon?
-Sextiosex, hon är ju ett år äldre än pappa.
- Det kan man inte tro.




Prosa (Kortnovell) av Lethra
Läst 704 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2013-07-16 15:50



Bookmark and Share


  M M Mannheim VIP
Jag förlorade min pappa till alkohol också. Men han var ändå min pappa.
Tyvärr skildes våra vägar när jag var 12 och han levde ända tills min första bröllopsdag 1972! Den skilsmässan ångrar jag till evigheten.
Han var min pappa och jag är utseendemässigt väldigt lik honom men jag lever utan alkohol.
2014-09-02

  Eva Langrath VIP
Du skriver på ett varsamt sätt om det svåra greppet som Kung Alkohol tar om vissa människor och hur det påverkar alla i deras närhet.
2013-07-16
  > Nästa text
< Föregående

Lethra
Lethra