Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
På tåget till min Sida kurs


På jorden vill jag inte lämna ett fotspår

Det där ögonblicket.
När nästa steg kommer ta dig in i en helt ny värld.
En ny del av ditt liv öppnar sig. För en kort stund är det som att befinna sig i allt och ingenting. Det är som att vara befriad från gravitationen och samtidigt fasthållen i dess grepp. Jag sitter fast i rymden av mina tankar och blickar ut över dem:

I samband med mitt examensarbete fördes jag åter in på mitt stora intresse när det gäller kopplingen mellan naturen och människans konstruktioner - samhälle och juridik. Allt fruktansvärt som drabbar människan och naturen av andra människors händer - direkt eller indirekt - och blickar som vänds bort. Det ohälsosamma mönstret att använda våld mot oss själva, andra individer, naturen och dess invånare måste vända om vi vill ge chans åt nya generationer.

Mitt intresse för olika koncept kring sätt att se på naturen och dess resurser förde mig in i gränslandet mellan bioteknik och patenträtt. Ett område där jag fann filosofiska frågor om hur något som tillhört allmänheten "the commons" genom juridik förvandlas till något som tillfaller några få och plötsligt omfattas av privata äganderätter eller privilegier.

Det sägs att det inte går att förstå nutiden utan kunskap om historien och som en röd tråd sträcker sig även i detta område från koloniala strukturer till hur jordens resurser nyttjas idag i världen. Makt, politik, intressen och juridik.

Snabba lösningar skapar ofta stora problem längre fram och det som vid en första anblick låter som mänsklighetens räddning, genom retorikens magi, har fört människor i fattigdom och förgiftat naturen.
Det där ögonblicket då det egentligen bara kokar ned till en sak:
Att ta ansvar för den tid vi lever här.

När jag lämnar jorden vill jag inte lämna ett endaste fotspår utan jag vill gå tillbaka in i kretsloppet.
Jag vill tillsammans ha planterat träd, räddat fiskar, spridit glädje, skapat gynnsamma strukturer för innovationer, hållbar utveckling och en hälsosam planet för ALLA.
Fri vers (Fri form) av Elin Ers
Läst 270 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2013-08-25 20:17Bookmark and Share


  Vanja-Kristina Morgell
Gillar ditt sätt att säga detta!
2014-06-30
  > Nästa text
< Föregående

Elin Ers
Elin Ers