Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Underbara Tajsa


Min underbara lilla viga katt på snart tre år, har börjat våga utmana höjderna inne.
Hennes nyfikenhet går över förnuftet och det bevisar att hon, liksom andra katter är i nuet. Insikten, jakten och leken är i fokus.

Hennes tydliga språk berättar för mig vad hon vill, men ändå kan det vara så svårt ibland att förstå henne och då slutar hon inte jama innan jag stannar upp och verkligen lyssnar. Kelen på hennes nivå, men inte så jag får lyfta upp henne. Nej, då nästan skriker hon. Kommit på att om jag sätter min kind mot hennes och gnuggar, så sluter hon ögonen för en sekund och spinner.

Jag är glad hon inte är en katt som drar ner allt i sin väg, så jag kan låta saker ligga där jag lagt den. Men just idag nästan drar hon ner allt, hoppar upp på ställen hon aldrig brytt sig om och blir dessutom stolt över att ha vågat.

Min katt heter Tajsa och är en högst speciell katt, som både pratar mycket, demonstrerar och verkligen får mig att veta då JAG gjort fel, som då när jag tog in en liten kattunge, för den som köpt den inte kunde ha den. Det handlade om ett par dygn, men för henne blev det en EVIGHET! Hela min Tajsa ändrade sig och visade denna lilla krabat att det är Tajsas hem och ingen annans.

Gården ska vi inte prata om hur hon vaktar. Men hon kan mycket väl lämna den ibland, för att jaga möss som hon lägger på grannhusets kökstrappa, för att berätta hur duktig hon är. Hon har ju inga pengar, så detta är presenter. Råttorna och mössen är ju döda kan jag meddela.
Hem till mig tar hon med sig döda fåglar, små söta, fjärilar och en och annan liten mus. Mössen kan sprattla lite på benen, fjärilarna flaxar lite innan hon till slut gör dödsstöten. Jag säger alltid:
"Duktig Tajsa." Hon tittar noga på mig för att se om jag menar det, sen sticker hon ut och kommer tillbaka med en ny fjäril, bara för att se om jag menade att hon är duktig.

Innan jag skaffade katt förstod jag mig aldrig på dessa söta djuren. Tyckte det var underliga djur, som mest jamade och inget mer. Började läsa på och tyckte det var högst intelligent varelser, som är olika. Inte ens om två katter kommer från samma kull, så blir de lika.
Någon kan vara framåt, medan någon kan vara rädd. Redan som nyfödda kan man ana vilket temperament de olika katterna har och det stämmer ganska bra sen också.

Tajsa är som sagt mycket speciell och det tycker jag är viktigt att hon ska få vara. Ingen kan styra över en katt. Det är katten som väljer ägaren och inte tvärtom.

Livet med Tajsa blev mycket speciellt redan då hon föddes. Jag hjälpte hennes mamma att få ut Tajsa, som var större än de andra. Mamman var redan helt slut och kämpade. Tack vare att jag hjälpte Tajsas mammas förra ägare, så fick jag denna gåva...

Tajsa flyttade in hos oss den 14 februari 2011 och sen dess har vi haft en fyrbent dam, som gett både min dotter och mig väldigt mycket glädje.
Fri vers av Filosofen2
Läst 280 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-09-06 21:50Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Filosofen2
Filosofen2