Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Copyright: Christer Foghagen


Tanterna

de som bor här
är lite äldre
än sin ålder

de har förletts att tro
att åldern
saknar betydelse

men budskapen är dubbla

ungdom, gärna evig, tycks vara idealet
nu är unga som gamla, unga
tanterna är borta,

du vet, de riktiga tanterna, de som rökte cigaretter i munstycke, hade finmaskigt hårnät och dolde sin rosslande rökhosta under blommiga klänningar och sjaletter.

(bara de frälsta, pingstvännerna, hade dova mörka klänningar, och långt hår i knut, under hårnätet).

(kanske även lestadianer men... har jag missat någon så ber jag om ursäkt).

tanterna

de försvann mitt framför näsan på mig någon gång under 1970-talet.

jag har sökt dem med ljus och lykta (eller i alla fall med ficklampan på min mobil).

de upphörde

nu är alla äldre än sin ålder

men ingen är gammal

alla vill vara unga

yngre

försöker framstå som...

och jag går runt och saknar

tanterna och gubbarna

gubbarna med keps och blåbyxor, de som visste allt, hade morakniv i bältet (då var man klädd) och kunde bygga en träbåt på en kafferast

sakta och omärkligt gick de ur tillvaron,
hand i hand eller armkrok med sina vänninnor.

tanterna

tätt följda av det hasande rytmiska ljudet av gubbar i pissetofflor..

utan att göra väsen av sig

utan att vara till besvär och ligga till last

gubbar och tanter,

stretade genom livet

fick ihop till sin begravning

och gled sakta

rakt in i evigheten

tiden

glömska

var kom de ifrån

vad gjorde de här?

och vart var de egentligen på väg?






Fri vers av Christer Foghagen VIP
Läst 209 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2013-09-10 16:15



Bookmark and Share


  Åse Tropp VIP
Du beskriver tabun att åldras
mycket bra.
2013-09-12

  Nina.H
Jag undrar också var tanterna har
tagit vägen.. Fantastisk text!
2013-09-12
  > Nästa text
< Föregående

Christer Foghagen
Christer Foghagen VIP