Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"I only show you the way I teach, I am not the only one" och "Don't copy me" har jag förstått som "finn och gå din egen väg med öppna ögon och respekt"


Elisabeth Walker *)

 

 

hon står med den vänstra foten på pedalen,
vår nästan hundraåriga Grand Old Lady,
klädd i sin lejongula jacka med chokladbruna slag, hon är chic där hon står mannekäng för "this wonderful Work" - hon ställer upp för den internationella veckan med temat "look ... feel... and grow younger", ser ut som bara sjuttiofem där hon full av awareness ler lite okynnigt mot kameran. Kanske visste eller anade hon det vi nu vet, att det snart var dags för henne att stiga upp på cykeln och trampa ur bilden. Jag vill gärna se det just så, att hon med samma mod som hon en gång besteg Matterhorn nu klev upp i cykelsadeln - som en symbolisk sista hälsning till alla i alexandervärlden. Elisabeth var en av de få människor jag kan kalla intensiv utan att känna en viss mattighet. Hon hade en livsglädje och awareness som stärkte en precis där man stod, blygsamt med en tre års erfarenhet som trainee eller tio års tunt lärarskinn på näsan mot hennes sjuttio år som alexandertekniklärare. Hennes ord "There are so many people to go on loving", uttalade till en kollega en vecka innan hon avled, är typiska för hennes personlighet. Håll i gång, fortsätt F.M:s arbete liksom jag har gjort, med respekt och glädje, för världen är full av människor som behöver er.    

 

 

 

 

*) Elisabeth Walker var den sista av "första generationens" lärare i alexanderteknik, d.v.s. hon undervisades av shakespeareskådespelaren Frederick Matthias Alexander, kort och gott F.M. Han fick allvarliga röstproblem som äventyrade hans karriär, men genom metodiska självstudier upptäckte han en universell princip, "primary control", i vår egen självhantering,"the use of the self". Hans rön bekräftades sedermera av vetenskapen. Både F.M. (som dog 1955 vid 87 års ålder) och Elisabeth (som för några dagar sedan avled i en ålder av 98+) rehabiliterade sig efter allvarlig sjukdom bara några år före sin död och fortsatte sedan att undervisa livet ut.

Vill du veta mer, googla på "Alexander Technique" (på olika språk) +ert intresseområde, det brukar komma många träffar (musik, simning, golf, enskilda instrument, Parkinson, triathlon, Dewey bara för att ge några exempel)  




Prosa av Minkki VIP
Läst 371 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2013-09-22 14:10



Bookmark and Share


  Gunnar Ideström
Med lika mått beundran och undran. Dina känslor röjer språkets brister - det saknas ett ord som säger mer och annat än Avund. Utan att bli dyrkan. Ordet ska innehålla stora mått värme och kärlek, tacksamhet och uppskattning. Så inte Av- men kanske På- ??? Påvund?
2013-09-25

  walborg
Intresseväckande text om Alexander-tekniken
2013-09-22
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP