Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Poeter.se hyllar Tranströmer



Grattis Tomas Tranströmer till årets Nobelpris i litteratur!

Följande motivering gavs av den Svenska akademin:

”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”

Poeter.se vill i samband med utnämningen ge ut en antologi för att fira svensk poesi i Tranströmers ära.  Vi hoppas så många som möjligt vill vara med i denna bok som vi vill ge till Tranströmer i anslutning till att nobelpriset delas ut den 10 december.-

Tomas Tranströmer är en av Sveriges och kanske världens främsta nu levande poeter på grund av sin mycket speciella stil. Vi tycker att det vore roligt att se vad som skulle hända om poeter.se medlemmar fick ta sig an Tranströmers sätt att skriva. Vår tanke är att samla in texter och sätta samman dessa till en antologi för att visa vår glädje över att nobelpriset i litteratur detta år går till poesin.

 

Till dig som vill vara med i antologin har vi tagit fram ett antal punkter för vad ”Tranströmer-ism” skulle kunna vara och vi ser dessa som minsta gemensamma nämnare för alla inkommande bidrag.  (Våra punkter är naturligtvis en kraftig förenkling av Tranströmers sätt att skriva och syftar endast till att hedra honom).

  • Tranströmer låter ofta sina dikter starta i enkla, självupplevda vardagssituationer. Till exempel utspelar sig dikterna på skolgården, i en skogsdunge, på kontoret eller ute i en båt på Nilen.
  • Tranströmer använder sig flitigt av explosiva lättbegripliga metaforer. Ex ”Vaken i mörkret hör man stjärnbilderna stampa i sina spiltor”, ”själen skavde mot landskapet så som en båt skaver mot bryggan”.
  • Tranströmer skriver ofta om tidslösa ämnen så som naturlyrik och existentiella frågor om livet.
    -
  • Utöver dessa punkter har vi satt en textgräns på bidragen till max 25 rader och 50 tecken per rad. Rubriken har vi satt till max 2 rader på vardera 30 tecken. Ovanstående inkluderar mellanslag, skiljetecken och blankrader.
    -

Vi tar endast emot bidrag från stödmedlemmar.

Skicka in ditt bidrag innan den 1 november 2011. Vi meddelar vilka texter som kommer med i antologin i slutet av månaden.

Lämna dit bidrag här –>




Blogg (Poeter goes paper) av Redaktion poeter.se VIP
Läst 450 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-10-10 20:10



Bookmark and Share

  Redaktion poeter.se
Redaktion poeter.se VIP

Senaste nyheterna
GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET ALLA POETER!
En liten uppdatering om vår poesiantologi - Poeter 20 år!

Vi öppnar 3 rimmade paket - Rimtävling
Här nedan presenteras de vinnande bidragen i poeter.se Julrimtävling!

Julrimstävling #3 - Tredje advent