Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En repris...


Få barn att läsa de böcker man tycker är så bra...

En pappa i Wales som jobbade skiftarbete
i en kolgruva sa till sonen, som då var 7-8 år
och hade lärt sig att läsa bra men inte var så
där vidare intresserad av att läsa just de
böcker, som pappan tyckte var väl lärda att ge
sig på. Han sa till honom varje kväll innan
han gick till gruvan, att han har en bok som
är lite svår att förstå sig på och dessutom
innehåller farligheter. Så han vill inte att sonen
skall ge sig på den nu utan först när han blir lite
äldre och begriper mer. Bara därför att han inte
skall frestas och börja läsa i den och ta till sig alla
hemskheter där så låser han in boken i skåpet och
lägger nyckeln i klockfodralet för klockan sitter
ju så högt upp och dit når ju inte sonen alls.

När det var gjort och han tagit på sig ytterrocken
och stängt dörren bakom sig stannade han till och
tittade in i rummet genom fönstret. Vad såg han då,
jo sonen hade satt fram en stol framför klockan,
stod på stolen, öppnat fodralet, tog nyckeln
i handen, ner i en fart, öppnade skåpet tog
fram boken, stängde varken klockfodralet
eller skåpdörren, slängde sig ner i bästa läs-
fåtöljen och öppnade boken och började
att läsa. Sonen la inte ens märke till pappan
som med ett strålande leende hade följt hans
rörelser hela tiden utanför fönstret...




Övriga genrer (Essä/Recension) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 166 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2013-11-19 19:03



Bookmark and Share


  Flicis VIP
Det var en bra berättelse och kanske värd för andra föräldrar, att ta efter. Fast idag visas det som många hemskheter. På bio, TV och via datorn. Att få barn och läsa på detta vis. Kanske inte fungerar så värst väl.
2013-11-20

  Lars Hedlin
Mycket bra skrivet vännen!
2013-11-20

    Albin Teorb
bra story, och det svävar ett groteskt skimmer genom texten som jag gillar.
2013-11-20

    ej medlem längre
Magnifik klokhet! Man kan bara le! Härlig text!
2013-11-19
  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt