Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sverige förr och nu

Vi svenskar har glömt
vårt minne tömt
Att vårt land alldeles nyss
Bara hundra och några år sedan, tömdes bryskt

En femtedel av befolkningen
utvandrade till indianen
Flydde från Sveriges dåvarande diktatur
där man fängslades för facklitteratur

De som blev kvar slet ont
för dagligt bröd och sånt
Rätten att bilda fackföreningar
rätten att fixa demokratiska poänger

Efter fyrtio års kamp
att utrota diktaturens giftsvamp
Segrade till slut demokratirörelsen
men nu syns åter samma bedrövelse

De flestas förfäder föddes i fattig Sverige
utan demokrati och mänskliga rättigheter
Men nu omkullkastas våra förfäders samhällsbygge
av rika starka krafter med olika tillhyggen

Vi ser på när medmänniskor puttas ut i kylan
Är det så vi vill ha det
Låta sjuka, gamla, arbetslösa, bostadslösa
gå en för tidig död till mötes, för att rika ska kunna slösa

Sen tittar vi på när hemlösa fryser ihjäl
säger, han var en knarkande själ
Tittar på när en sjuk begår självmord
säger, han var psykopat och inte klok

Likställer dem med våra röda, döda amerikanska indianer
påstår att de är omänskliga varelser, binder dem med lianer
Skrattar och säger att de kan befria sig själva
Om de vill, men de vill bara fuska och gnälla

I vår medvetna omedvetenhet
hjälper vi till med utrotandet
För att vi ska få ett bättre hem
eller för att indianens skalp är värd en guldpeng

Samma sak händer om och om igen
i olika länder under andra namn
Men slutresultatet blir detsamma
även Sverige använder detta omoraliska band

Är det inte dags att börja prata om det
innan rika klipper av hela vårt svenska välfärdsband
Innan rikedomen skapar en härdsmälta
innan skadorna för evinnerlig tid låter oss svälta




Fri vers (Fri form) av kjell-åke bearfoot VIP
Läst 791 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2013-12-03 01:07



Bookmark and Share


    MelodyOfMemory
Så bra, så träffande. Underhållande och lärorik. Ska spridas och skålas!
2014-04-12

  aol
en sann text jag tar till mej, du skriver det många tänker,
2014-01-22

  Connie
Viktig text att ta till sig! Dags att komma ur vår bubbla och se oss omkring och våga prata med varandra om vad som sker i vårt samhälle!
2014-01-19

  SatansSon
bra. sant och huvet på spiken.
2014-01-19

    ej medlem längre
Viktiga ord. Bra!
2013-12-06

  Bibbi VIP
Grattis till placering!
2013-12-06

    ej medlem längre
Det är verkligen dags för en förändring, att börja prata om det.
2013-12-03

  ULJO
Mycket bra text om en historia som inte alls är avlägsen vår nutid, snabbt kan vi vara där igen om vi inte är uppmärksamma.
2013-12-03

  Bibbi VIP
Hög tid att "börja prata om det"
2013-12-03

  queenia
viktigt. mycket viktig text
2013-12-03
  > Nästa text
< Föregående

kjell-åke bearfoot
kjell-åke bearfoot VIP