Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Var är du?


Och så blev det vinter
i trädgården. Storm: Allt vänder
ryggen till. Tystnar: Törne och tistlar.
Skuggorna förlängs. 

Positionsbestämning: dolda ansikten. Vi
har målat en ny ansiktslös gud, lik mig mig mig
ett proportionslöst monster:
det är det som driver ditt hamsterhjul. 

Det finns ingenting som kliar så illa
som fikonlöv. Och den där frågan,
som hänger i luften
likt en ryttlande ormvråk, väntar svar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Fri vers av Stefan Albrektsson
Läst 331 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2013-12-13 09:43



Bookmark and Share


  Ergo Summa
Det här var vackert och intressant. Jag kan riktigt känna hur det härstammar från vardagen men där du satt berättelsen genom poesimaskinen först. FINT!

Är den ansiktslösa guden högmod eller självkritik?
2013-12-19

  Lärling
Å, vilken text! Vilka bilder. Ger många tankar och funderingar... Tack!
2013-12-17

  Bibbi VIP
Begrundar.
2013-12-15

  ResenärGenomLivet VIP
Orden sticker som nålar i det ego som är en ganska vanlig företeelse just nu...kanonbra...
2013-12-14

  Fredrik P. VIP

Poetiskt med en ordrikedom som imponerar. Men kliar verkligen
fikonlöv?
2013-12-13

    ej medlem längre
Begrundar detaljer i vers två: Vi, mig och ditt - gud och monster. Innan positionerna är bestämda?

Man vänder ut och in på titelfrågan.
2013-12-13

    Annika J
Vinter i Eden vi drömde om. Dikten är tung av bibliska associationer. Varför döljer vi våra ansikten för den ansiktslöse guden, den vi skapat? kanske därför att denne ansiktslöse gud har ingen blick vi kan möta. En skapad gud har ingen nåd.
Mea culpa,mea culpa....
2013-12-13

  Jaseph
När jag först läste trodde jag att jag var i en sydsvensk trädgård. Inser så att jag är i Eden eller snarare efter. Det är vår trädgård så som den ter sig. Första strofen skulle kunna fungera i en trädgårdstidning. Som början på en artikel om vinter i trädgården. Jag menar det so något positivt. Resten utmanar mig. Jag tvingas att läsa långsamt. Det handlar om gudsbild och självbild. Jag tvingas ta ställning. Jo, vi döljer! Det vi kallar Gud är ofta mer en förvrängd spegelbild.
2013-12-13

  Larz Gustafsson VIP
Människans dilemma är att hon själv vill vara gud.
Frågar man de privatreligiösa om deras gudsbild finner man att den är påfallande lik dem själva.
Talet är: 666.
2013-12-13

    ej medlem längre
oj oj. oj. jag gillar strukturen: scenario, greppet, överlämningen i sista som en falkenerare släpper sin fågel. svår text att radbryta. rilke ekar. och eliot.
2013-12-13
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson