Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

MCMXCVII

Min man hamnade på ett hem
när han behövde hjälp dygnet om.
Vi tog dit möbler och saker för att göra
det så hemtrevligt för honom där.
Jag la på hans säng ett överkast
som jag hade stickat som han gillade.

När han hade varit på hemmet några månader
och jag precis hade kommit dit en eftermiddag
för att hälsa på honom, kom en sköterska in
till oss på rummet och bad att få tala med mig
om en sak alla undrat över. Och hon ville att
vi tog samtalet mellan fyra ögon utanför
dörren till hans rum...

När hon stängt dörren bakom oss sa hon:
-Hon hade som den övriga personalen sett
de stora bokstäverna MCMXCVII instickade
på överkastet, men vad betydde de? De hade
pratat om det, men ingen begrep vad de
betydde. Kunde jag förklara för henne vad
de stod för... Men var det en hemlighet
oss emellan så då behövde jag inte
berätta, men ville jag så var det
ju bra för de undrade så över
vad det handlade om...

Jag svarade att:
Ett M betyder 1000 två M blir 2000.
C betyder 100. Sätter man C framför M
blir det minus 100, alltså år 1900.
X betyder 10, står det fram C blir det 90
då har år 1990. V betyder 5. Då har vi år 1995.
I I betyder 2 då får vi år 1997. Alltså året jag
stickade överkastet till man.

Jag började med att sticka in 1 9 9 7 på överkastet
men det blev inte snyggt till de andra bokstäverna
som stickats in... Så jag valde de romerska
istället då jag tyckte de gjorde sig bättre...

Då avbröt hon min utläggning och sa:
-Det var som vi sa. Det är en hemlighet
emellan dig och din man vad som står
där. Du behöver inte alls berätta för
oss vad de bokstäverna betyder!









Fri vers (Fri form) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 722 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2014-01-04 00:02



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
Tack för denna fina läsning!
2014-01-04

  ULJO
Fin läsning du bjuder
2014-01-04

  Angel of love
Otroligt vackert överkast, minnen av er tillsammans. Jätte fint
2014-01-04
  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt